Uutiset

Tilanne Kongossa jännittynyt ennen vaaleja

Kinshasa,
(STT-AFP-Reuters)

Tilanne Kongon demokraattisessa tasavallassa on jännittynyt ennen presidentinvaalien toista kierrosta. Vastakkain ovat sunnuntaina presidentti Joseph Kabila ja hänen haastajansa Jean-Pierre Bemba. Viranomaiset ovat vedonneet asukkaisiin, jotta he pysyivät rauhallisina.

Kilpailevien ehdokkaiden kannattajat ovat ottaneet viime päivinä yhteen, jolloin useita ihmisiä on saanut surmansa. Bemba perui perjantaina pääkaupunkiin Kinshasaan kaavaillun vaalitilaisuuden levottomuuksien pelossa.

Yhden välikohtauksen keskiössä oli maan entisen diktaattorin Mobutu Sese Sekon poika, joka on Kabilan tukija. Hänen kannattajansa ottivat yhteen Bemban kannattajien kanssa Gbadoliten kaupungissa, jolloin neljä ihmistä sai surmansa.

Heinäkuun lopussa järjestetyllä vaalien ensimmäinen kierroksella Kabila oli ykkönen 44,8 prosentin ääniosuudella. Bemba sai tällöin 20 prosenttia äänistä.

Vaalien on tarkoitus olla viimeinen vaihe sisällisodan jälkeisessä rauhanhankkeessa. Vuosina 1998-2003 käydyssä sodassa sai surmansa yli neljä miljoonaa ihmistä.