Uutiset

Kuntaliitokset toistaiseksi sivuun Turun seudun kuntaneuvotteluista

TS/Jori Liimatainen<br />Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Kristiina Vihavainen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna-Liisa Koivisto ja vs. kunnanjohtaja Terhi Isotalo toivat Liedon näkemyksen Turun seudun kuntien yhteistyöhön.
TS/Jori Liimatainen
Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Kristiina Vihavainen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna-Liisa Koivisto ja vs. kunnanjohtaja Terhi Isotalo toivat Liedon näkemyksen Turun seudun kuntien yhteistyöhön.

ARI NIEMI

Turun seudun kuntien yhteistyöneuvottelut käynnistyivät päätöksellä, jonka mukaan kuntaliitoksista ei toistaiseksi neuvotella.

Turun, Kaarinan, Naantalin, Raision, Liedon, Ruskon, Vahdon ja Auran kunnallisjohtajat ja johtavat luottamushenkilöt sopivat Turun kaupungintalolla torstai-iltana, että hallituksen kaupunkiseudulle määräämää yhteistyötä selvitetään neljässä työryhmässä.

Työryhmistä ensimmäinen selvittää maankäyttöä, asumista ja liikennettä, toinen palvelutuotantoa, kolmas elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä ja neljäs viestintää ja markkinointia.

Turun kaupunginjohtajan Mikko Pukkisen (kok) esityksestä kuntajakotyöryhmää ei perustettu.

- Työssä pitää päästä eteenpäin. Se olisi noussut liian keskeiseksi ja hidastavaksi tekijäksi, Pukkinen toteaa.

Pukkinen luonnehti kuntien ensimmäistä tapaamista hyvähenkiseksi ja samanmieliseksi tilaisuudeksi.

- Ensimmäinen versio työstä pitäisi saada valmiiksi kesäkuun alkuun mennessä. Prosessi etenee luottamushenkilöjohtoisesti ja se valmistellaan tehokkaasti, Pukkinen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torstain kaltainen kunnallisjohdon tapaaminen järjestetään vielä kaksi kertaa. Työryhmien työtä valvoo ohjausryhmä, jossa on kaikkien kuntien edustus. Puheenjohtaja tulee Turun luottamusjohdosta ja Pukkinen vastaa valmistelutyöstä.

- Kaikilla oli yhteinen huoli kuntien palvelutuotannosta. Toiminta pitää saada tehokkaammaksi.

- Väki ikääntyy, huoltosuhde heikkenee, mutta palveluiden pitää silti toimia ja kilpailukyvyn ja vetovoiman säilyä, Pukkinen sanoo.

Pukkisen mukaan Turun seudun kunnat ovat kokoeroista huolimatta samassa veneessä. Jos keskus menettää vetovoimansa, vaikutukset näkyvät myös ympäristössä.

- Ja sama toisin päin.

Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevassa lakiesityksessä hallitus patisti 17 kaupunkiseutua yhteistyöhön. Kaupunkiseutujen on tehtävä selvitys maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisesta sekä palveluiden järjestämisestä yli kuntarajojen.

Selvitykset on tehtävä syyskuun alkuun mennessä.