Uutiset

Ruissalon luonnonsuojelualueet laajenevat kolminkertaisiksi

TS/Timo Jerkku<br />Koivuja, mäntyjä ja haapoja aiotaan kaataa runsaalla kädellä, jotta tammi menestyisi paremmin. Tammi tarvitsee valoa, jotta se ei lahoa.
TS/Timo Jerkku
Koivuja, mäntyjä ja haapoja aiotaan kaataa runsaalla kädellä, jotta tammi menestyisi paremmin. Tammi tarvitsee valoa, jotta se ei lahoa.

ANNE LAITINEN

Ruissalon luonnonsuojelualueiden määrä kolminkertaistuu nykyisestä. Kolmen uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta seuraa, että kolmannes saaresta on rauhoitettu.

Luonnonsuojelualueiden laajentaminen liittyy valtion ja Turun sopimukseen Ruissalon maanomistuksesta.

Turku lähettää rauhoitushakemuksen Lounais-Suomen ympäristökeskukseen näinä päivinä. Päätöstä odotetaan ensi kevääksi.

Luonnonsuojelualueeksi muutetaan 248 hehtaaria lehtoja, 94 hehtaaria lintulahtia- ja rantoja ja 10 hehtaaria lintuluotoja.

Ruissalosta vain 10 prosenttia on tällä hetkellä rauhoitettu: 29 hehtaaria Marjaniemessä ja 55 hehtaaria Choraeuksen lähteen ympäristössä. Pääosa rauhoittamattomista tammimetsistä ja lehdoista kuuluu lehtojensuojeluohjelmaan.

Ruissalo kuuluu Natura 2000-verkostoon lukuun ottamatta Saaronniemeä ja Kallanpäätä.

Uusiin suojelualueisiin liittyvillä alueilla on neuvoteltu uusista maanvuokrasopimuksista. Nykyiset sopimukset ovat katkolla 2009.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pesimäaikaan pysyttävä polulla

Kulkeminen Ruissalossa muuttuu totutusta. Tuttuihin rauhoitusmääräyksiin tulee rajoituksia polkujen ulkopuolella liikkumisesta ja maihinnousukieltoja.

- Lintujen pesimäaikana ei saa kulkea teiden ja maastoon merkittyjen polkujen ulkopuolella, kertoo Turun metsänhoitaja Juha Mäkitalo .

- Jos joku koetaan hirveän rajoittavaksi, voi ottaa yhteyttä kaupunkiin. Polkujen sijoitteluun ja merkitsemiseen voi vaikuttaa, kannustaa Mäkitalo.

Hän ei usko Ruissalossa järjestettävien yleisötapahtumien kärsivän, vaikka maastokilpailujen järjestäminen on kielletty suojelualueilla. Esimerkiksi Ruissalo-juoksun reitti kulkee kevyen liikenteen väyliä ja polkuja.

- On myös olemassa poikkeamismenettely. Järjestettiin siellä partiolaisten SM-kisatkin, vaikka reitti meni suojelualueiden läpi.

Mäkitalo arvioi, että eniten muutoksia on tiedossa luontoharrastajille.

- En näkisi, että suojelulla on suuren yleisön kannalta isoa vaikutusta.

Lajien selvitykseen voi osallistua

Turku on aloittanut Ruissalon luonnon kartoittamisen. Listalla ovat luontotyypit sekä eläin- kasvi- ja sienilajit. Myöhemmin mukaan tulevat myös maanpinnan muodot ja maaperän rakenne. Kartoitus ja seuranta jatkuu 2015 saakka.

Tärkeitä ovat erityisesti suojeltavat ja uhanalaiset lajit ja levinneisyydeltään mielenkiintoiset ja harvinaiset lajit. Kaikista eliöryhmistä halutaan luettelo. Pyrkimys on tunnistaa Ruissalon avainlajit ja lajien väliset vuorovaikutussuhteet.

Kovakuoriaisista on jo tallennettu lähes 20 000 yksilön tiedot. Tietokannan avulla voidaan etsiä pitkään kateissa olleita lajeja.

Tutkijat ovat saaneet turkulaisilta arvokkaita lisäyksiä kovakuoriais- ja perhosluetteloon.