Uutiset

Täyttä vesipulloa ei pian saa viedä lentokoneeseen

ANNA KUUSELA

Lentokoneen matkustamoon ei jatkossa saa ottaa täysiä juomapulloja eikä isoja sampoopulloja tai muita nesteitä.

Uudet rajoitukset nesteiden kuljettamisesta lentokoneessa astuvat voimaan 6. marraskuuta. EU:n komission asetuksen mukaan käsimatkatavaroissa saa kuljettaa nesteitä vain desilitran pakkauksissa. Ne pitää pakata yhteen läpinäkyvään, suljettavaan muovipussiin.

Rajoitukset koskevat nestemäisiä ja jähmeitä aineita kuten geelejä, juomia, aerosoleja, hammastahnoja, hajuvesiä, vaahtoja ja erilaisia voiteita.

Matkustajan pitää näyttää turvatarkastuksessa muovipussi, jossa on kaikki matkustamoon otettavat nestepullot.

Ilmailuhallinnon turvapäällikkö Kauko Lehtinen myöntää, että rajoitukset hankaloittavat varsinkin pelkän käsimatkatavaran kanssa matkustavien ihmisten matkaa.

Lehtinen neuvoo, että esimerkiksi vesipullon voi viedä tyhjänä turvatarkastuksen läpi ja täyttää sen uudelleen toisella puolella.

Matkalla tarvittavat voiteet, geelit, sampoot, hoitoaineet, muotovaahdot, käsien desinfiointiaineet, hiuskiinteet, hajuvedet ja muut nesteet voi pakata ruumaan menevään laukkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esimerkiksi tuliaisiksi muualta kuin lentokentän Tax free -myymälästä ostettuja alkoholipullojakaan ei enää voi ottaa käsimatkatavaroihin.

Terrorismin pelko rajoituksen taustalla

Rajoituksin pyritään parantamaan turvallisuutta. Taustalla on Britanniassa paljastunut terrorisuunnitelma, joka tähtäsi lentokoneiden räjäyttämiseen Atlantin yllä.

Terroristit aikoivat käyttää iskussaan nestemäisiä räjähteitä. Rajoitus on voimassa toistaiseksi. Rajoitusta pohditaan uudestaan puolen vuoden kuluttua keväällä EU:n komission ilmailuturvatyöryhmässä.

Kauko Lehtisen mukaan rajoituksista pyritään pääsemään kokonaan eroon. Ongelmana on, että erilaiset nesteet eivät erotu läpivalaisussa.

- Tavoitteena on, että kehitettäisiin valvontamenetelmiä niin, että pystyttäisiin paljastamaan nesteet.