Uutiset

Uudesta virastosta vaietaan

Turun Sanomat

Koko oikeushallinnon kenttäväki haluaisi uuden tuomioistuinhallinnon keskusviraston, mutta oikeusministeriö vaikenee tyystin asiasta. Oikeusministeri Leena Luhtanen ohitti edeltäjiensä tapaan asian oikeusturvaseminaarissa.

Kysymystä tutkineen Itä-Suomen hovioikeuden presidentin Markku Arposen mukaan oma keskusvirasto edistäisi oikeushenkilöstön sitoutumista ja takaisi asiantuntevan kehityksen.

- Kehityksen kulku meillä ja Euroopassa puoltaa ehdottomasti omaa erikoishallintoa. Oikeusministeriö kuitenkin vaikenee keskustelusta jääräpäisesti, vaikka valtiontalouden tarkastajat kehottivat sitä selvittämään viraston kehittämistä. Näin tapahtuu, koska oikeushallinto halutaan pitää poliittisessa ohjauksessa, Arponen katsoi. Hänen mielestään asia on otettava eduskunnassa esille heti vaalien jälkeen.

Tuomarikoulutus on Arposen mukaan jätetty luvattoman heikoksi, vaikka nykyisistä noin 900 tuomarista 85 prosenttia on vuonna 2022 eläkkeellä.

- Eläköityminen kiihtyy niin kovaa vauhtia, että asialla on todella kiire, koska oikeuksissa ei riitä päteviä esittelijöitä tuomareiksi. Vaikka tuomarin virat avattaisiin ulkopuolisten, kuten syyttäjien ja asianajajien haettaviksi, niin näidenkin koulutus on järjestämättä.