Uutiset

Vihreiden mielestä yt-laki
ei voi olla pyhä

Alberto Claramunt

Vihreiden varapuheenjohtaja Anni Sinnemäki pitää hallituksessa kehkeytynyttä kiistaa yt-lain uudistuksesta suurelta osin vaalienalusnäytelmänä.

Vihreät eivät suostu kuitenkaan lyömään omaa kantaansa lukkoon, ennen kuin hallitus on antanut lakiesityksen. Kolmikannankin esityksiä pitää Sinnemäen mukaan voida muuttaa.

- Päätäntävallan pitää olla eduskunnalla, Sinnemäki sanoo.

Hänen mukaansa laissa esitetyt työntekijöiden tiedonsaannin parannukset esimerkiksi alihankintakysymyksissä ovat perustellut. Kiistelyn kohteena oleva yt-menettelyn laajentaminen 20-29 henkeä työllistäviin yrityksiin kuulostaa sekin Sinnemäen mukaan hyvältä.

Vihreät esitteli keskiviikkona varjobudjettinsa. Sen linja on selkeä: Puolue haluaa lisää rahaa sosiaaliturvaan, kulttuurille ja ympäristönsuojeluun. Rahoitus hoituisi perumalla veronkevennykset tulojen yläpäätä painottaen.

- Hallitus on keventänyt veroja 3,5 miljardilla eurolla, kun taas menoja on lisätty vain miljardilla. Painotus on väärä, Sinnemäki arvosteli veronkevennyslinjaa.

Tupakka-askin hinnankorotuksella puolue keräisi valtion kassaan 26 miljoonaa euroa.

- Savukeaskin hinta suhteessa ostovoimaan on alentunut 16 prosenttia viidessä vuodessa, Sinnemäki perusteli.

Vihreiden köyhyyspaketti sisältäisi korotukset mm. työmarkkinatukeen, opinto- ja äitiysrahaan. Kulttuuria puolue muistaisi takaamalla museoihin ilmaisen sisäänpääsyn.