Talous

Eurologian opas

Euroopan keskuspankin linjaukset ovat aivan oma salatieteensä. Aikanaan puhuttiin kremlologeista, nyt tarvitaan eurologiaa. Tässä lyhyt kurssi.

EKP aloitti koron nostot viime vuoden joulukuussa. Vihkiytyneille päätös ei tullut yllätyksenä. Pankki oli nimittäin syksyn aikana muuttanut oleellisesti viestiään. Vielä syyskuussa pankki kertoi, että hintojen nousun nopeutumisen riskejä on seurattava "erityisen valppaasti".

Loka- ja marraskuun neuvoston kokouksissa pankki terhakoitui entisestään. Inflaation riskejä oli alettu seurata "entistä valppaammin". Ja joulukuussa sitten rävähti.

Miten siis on luettava EKP:n maltillisiin haukkoihin lukeutuvan Erkki Liikasen pyöreältä vaikuttavaa kommenttia?

Lokakuun alun koron noston jälkeen EKP:n viesti oli, että "rahapolitiikan ekspansiivisuuden (elvyttävyyden) asteittainen vähentäminen on yhä perusteltua". Franfurtissa normaalisti kokoontuva EKP:n neuvosto piti kokouksensa Pariisissa.

Liikanen puolestaan sanoo, että Pariisissa tehty arvio pätee edelleen.

Liikasen kommenttia voi tulkita vaikka näin: Ellei euroalueen taloudessa tapahdu jotain yllättävää, viimeistään joulukuun kokouksessa korkoa nostetaan 0,25 prosenttiyksikköä. Päätöksen jälkeen pääjohtaja järjestää tiedotustilaisuuden. Jos ekspansiivisuutta tai elvyttävyyttä on edelleen tarve vähentää, on edessä ainakin yksi uusi koron nosto. Sitten ollaan markkinoiden odottamassa 3,75 prosentissa.

Ei se tämän kummempaa ole. Eurologia. Kremlologeilla oli paljon vaikeampaa.

Kalle Heiskanen

09-853 952 kalle.heiskanen@turunsanomat.fi