Uutiset

Hedelmöityshoitolaki valmistui

Helsinki,
(STT)

Vapaamielisen hedelmöityshoitolain hyväksyminen otti lopulta yllättävän koville eduskunnassa. Kaikkiaan 54 kansanedustajaa vastusti lakia, kun siitä viimeisen kerran äänestettiin eduskunnassa tänään. Lakia kannatti 104 kansanedustajaa ja tyhjää äänesti kolme.

Uusi laki merkitsee sitä, että myös yksinäisillä naisilla ja naispareilla on jatkossakin oikeus saada hedelmöityshoitoja. Tämä oli myös hallituksen alkuperäinen esitys.

Lakiesityksen kaatajien suuri määrä vielä tässä vaiheessa oli yllätys. Ennakolta oli arveltu, että tiukempaa linjaa puolustaneet ja siinä häviölle jääneet tyytyisivät pääosin tilanteeseen eivätkä yrittäisi kaataa lakia enää loppuäänestyksessä.

Kummallakin taholla oli pitkin matkaa myönnetty, että hedelmöityshoitoja säätelevän lain saaminen myös Suomeen on tärkeä ja kiireinen asia.

Vihreät esittivät oman varjobudjettinsa tänään. He ehdottivat muun muassa, että rautateiden kaukomatkojen lipunhintoja alennettaisiin 10 prosenttia. Vihreät myös luopuisivat osasta hallituksen ehdottamia veronalennuksia, mutta korottaisivat alkoholi- ja tupakkaveroja sekä jäteveroa.