Uutiset

Tuhansien turkulaistalouksien sähkölasku nousee huimasti

ELINA MALKAMÄKI

Tuhansien turkulaistalouksien sähkölasku kallistuu tänä syksynä kertaheitolla, kun määräaikaiset sopimukset päättyvät ja uudet on solmittava reippaasti kallistuneiden nykyhintojen mukaan. Hinnankorotus voi olla yllättäen kymmeniä prosentteja.

- Muutos koskee rajuimmin niitä asiakkaita, joiden sopimus sattuu päättymään nyt, sillä heidän aiemmat hintansa ovat olleet selvästi markkinahintoja alempana.

- Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa nousu on loivempaa, sillä niissä hintoja on jatkuvasti muutettu markkinoiden tahdissa, sanoo Turku Energian sähkömyynnin johtaja Vesa Mäkilä .

Sähköenergia kallistuu noin kaksi senttiä, sen keskihinta on uusissa sopimuksissa noin 6 senttiä kilowattitunnilta.

Mäkilä arvioi, että sähkön hintojen nousu nostaa muiden kuin sähkölämmitystä käyttävien kuluttajien sähkölaskuja vuodessa kymmenistä euroista noin sataan euroon.

- Lasku nousee 2 000 kilowattitunnin kulutuksella noin 30-40 euroa vuodessa ja 5 000 kilowattitunnin kulutuksella vajaat 100 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mäkilän mukaan myös hintaero yösähkön ja päiväsähkön välillä pienenee entisestään.

Energia kallistuu pari senttiä

Määräaikainen sähkösopimus päättyy ensi kuussa esimerkiksi niiltä omakotitalouksilta, jotka ovat hankkineet sähkönsä Turun pientalojen keskusjärjestön jäseninä.

    Jatkosopimuksen kilowattihinnat ovat sähkölaadusta riippuen noin 1,6-2 senttiä edellistä kautta korkeammat. Noin 5 000 kilowattitunnin kulutuksella sähköenergia tulee maksamaan yleissähkönä noin 308 euroa vuodessa.

Järjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen on hintatason noususta huolimatta sopimukseen tyytyväinen.

- Kilpailutimme viisi yhtiötä, ja neuvotteluihin päädyimme Turku Energian ja Vantaan Energian kanssa. Vantaan hinnat olivat vähän edullisemmat, mutta Turun puolesta asian ratkaisi selvästi pitempi sopimuskausi, Lehtinen kertoo.

Marraskuun lopulla alkava kaksivuotinen sopimus sisältää yhden optiovuoden.

Järjestöllä on reilut 8 000 jäsentaloutta Turussa. Niiden on tehtävä päätöksensä jatkosopimukseen liittymisestä viimeistään ensi vuonna.

Markkinat ratkaisevat

Mäkilän mukaan hintojen nousu johtuu sähkömarkkinoista, tukkuhintojen nousu kun siirtyy kuluttajan laskuihin vasta loppuvuoden aikana.

- Sähkön hinta on noussut markkinoilla 100 prosenttia lokakuun 2005 ja lokakuun 2006 välisenä aikana, Mäkilä sanoo.

Määräaikaiset sopimukset yleistyvät

Energiamarkkinaviraston mukaan määräaikaisten, yhden tai kahden vuoden sopimusten tarjoushinnat ovat nousseet Suomessa viimeisen vuoden aikana jopa yli kolmanneksella, kun toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat ovat kohonneet noin 11 prosenttia.

Mäkilän mukaan noin puolella Turku Energian asiakkaista on määräaikainen sopimus ja määrä kasvaa vähitellen.

- Asiakkaat tahtovat olla etukäteen varmoja siitä, mitä heidän sähkönsä tulee maksamaan, hän sanoo.