Uutiset

Kela vaihtaa kaikki yritysnumeronsa ja poistaa palvelupuhelujen maksut

TS/Lauri Rotko<br />Vakuutussihteeri Eija Vähä-Kouvo (edessä) antaa Turun Kelassa puhelinneuvontaa työkykyasioissa ja Birgitta Kuukauppi eläkeasioissa. - Tässä pysyy tuntuma asiakkaisiin, Vähä-Kouvo toteaa.
TS/Lauri Rotko
Vakuutussihteeri Eija Vähä-Kouvo (edessä) antaa Turun Kelassa puhelinneuvontaa työkykyasioissa ja Birgitta Kuukauppi eläkeasioissa. - Tässä pysyy tuntuma asiakkaisiin, Vähä-Kouvo toteaa.

RITVA SETÄLÄ

Kansaneläkelaitos uudistaa ensi vuonna koko 6 000 numeroa sisältävän yritysnumerojen systeeminsä. Marraskuussa eli viikon päästä 020 692-alkuisista palvelunumeroista poistuu 3 sentin minuuttihinta. Muutokset ovat seurausta eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyistä kanteluista.

Vanhempi oikeusasimiehensihteeri Ulla-Maija Lindström sanoo, että työhallinto ja Maanmittauslaitos puolestaan muuttavat palvelupuhelut lisämaksuttomiksi tammikuussa ja Tampereen kaupunki helmikuussa. Kallista palvelunumeroista ovat jo aiemmin luopuneet verohallinto ja Ajoneuvohallintokeskus.

- Harmittavan isot talkoot, Kelan urakkaa luonnehtii osastopäällikkö Jouni Luotola .

Kelalla on kahdenlaisia numeroita: Eri toimipaikkoihin on 02043-alkuisia yritysnumeroita, joissa hintaero kiinteän ja kännykän välillä on kymmenkertainen. Maksu menee kokonaan puhelinoperaattorille.

Uudet ns. yhteyskeskukset ovat hoitaneet 020 692-palvelunumeroita, joissa on palveltu 13 numerossa suomeksi ja 13:ssa ruotsiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteyskeskusten johtaja Pirjo Myyry sanoo, että Joensuun, Lieksan ja Pietarsaaren keskuksien kautta hoituu nykyään noin neljännes väestöpohjasta. Niihin ohjataan pääkaupunkiseudun, Pohjois-Karjalan sekä Pohjanmaan puheluita ja Turun seudultakin ruotsinkielisten puhelut. Muuten Turussa soitellaan Kela-asioissa yritysnumeroihin.

Koko Kelan puhelinpalvelu on tarkoitus siirtää yhteyskeskuksille viimeistään 2010.

Kelaan tulee vuosittain 6,5 miljoonaa puhelua. Kesto on keskimäärin neljä minuuttia. Lähes kaksi kolmasosaa puheluista tulee lankapuhelimista, mutta matkapuhelujen osuus kasvaa.

Viranomaisneuvonnan oltava maksutonta

Oikeusasiamiehelle tehtyjen valitusten pohjalta Kela jo vuosi sitten korjasi 020 692-palvelunumerojen hinnoittelua: soitto sekä lanka- että matkapuhelimesta pantiin maksamaan samat 3 senttiä minuutilta. Kela alkoi maksaa operaattorille osan puhelujen kustannuksista.

Luotolan mukaan Kelassa luultiin viime vuonna, että tämä asiakkaiden tasa-arvoistaminen riittäisi.

Kesäkuisessa ratkaisussaan eduskunnan apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen kuitenkin teroitti lakiin kirjattua viranomaisen neuvonnan "maksuttomuuden" vaatimusta: asiakkaalta saa neuvonnasta periä vain paikallispuhelumaksun tai matkapuhelinmaksun.

Ylimääräinen 3 senttiä minuutilta on liikaa. Kela ryhtyy marraskuussa maksamaan tätäkin erotusta.

- Ensi vuonna on varauduttava lisälaskuun, johon miljoona euroa ei riitä, Luotola sanoo.

Kelan 02043-yritysnumerojen korjausliike tapahtuu asteittain ja sisältää kaikkien numeroiden vaihtamisen. Operaatio kestää 2007 loppuun. Numerot säilyvät ennallaan.

- Se onkin isompi jumppa. Tulemme tekemään kokonaan uuden tuotteen, sanoo Telia-Soneralta julkishallinnon toimialajohtaja Markku D. Järvinen .

Telia-Sonera joutuu tulemaan kustannuksissa vastaan, jotta se pärjää operaattoreiden välisessä kilpailussa.

Älyverkkotekniikka maksaa

Kela otti monien muiden tapaan yritysnumerot käyttöön 1997-1999. Luotolan mukaan niiden etuna on, että asiakkaalle puhelun hinta on sama, soitti sitten Hangosta tai Ivalosta. Kela säästi, kun sisäiset puhelut halpenivat. Älyverkko tietää, keitä on tavoitettavissa, jolloin palvelu parani.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Telia-Soneralta lisätään, että yrityspuheluiden tuottaminen älyverkkotekniikalla on toki kalliimpaa kuin tavallisten puheluiden.