Talous

Suuri, suurempi, Jukka Härmälä

Vuorineuvos Jukka Härmälä , 60, ehtii johtamaan Enso-Gutzeitia, Ensoa ja Stora Ensoa lähes 19 vuotta. Pidempään Storan Enson Suomen puoleisen haaran johdossa on ollut vain Väinö Aleksanteri Kotilainen, jonka toimitusjohtajan pesti kesti vuodesta 1924 vuoteen 1945.

Enempää tuskin kukaan voi olla "Kutsetin mies" kuin Härmälä. Hän tuli yhtiöön suoraan kauppakorkeakoulusta 1970. Härmälän työuralle mahtuu Enson ulkopuolista työtä vain neljä vuotta. Sen pituinen oli pankkiharjoittelu Kansallis-Osake-Pankissa ennen Enso-Gutzeitin toimitusjohtajuutta.

Kun Härmälä aloitti Enso-Gutzeitin toimitusjohtajana, yhtiö ei yltänyt alan kokovertailussa maailmanlistalla edes 30:n joukkoon. Supisuomalainen valtionyhtiö teki tuotannostaan ulkomailla vain muutaman prosentin.

  Härmälän ensimmäinen ulkomainen yritysosto oli vuonna 1989 hankittu enemmistö Berghuizer Papierfabrikista Hollannista. Berghuizerin kohtalo on myös viimeisiä hänen päätöksiään Stora Ensossa. Tappiota suoltaneen tehtaan koneet pysähtyvät lopullisesti tänä vuonna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Enso-Gutzeit kasvoi yrityskaupoin 1990-luvulla lähes läkähdyttävää vauhtia.

Yhtiö nielaisi Tampellan metsäteollisuuden ja pohjoisen ylpeyden Veitsiluodon. Sen jälkeen vuorossa oli fuusio ruotsalaisen Wallenbergin suvun omistaman Storan kanssa.

Amerikan raitille Stora Enso rymisteli ostamalla Consolidated Papersin.

Pienen suomalaisen valtionyhtiön Enso-Gutzeitin nosto maailman suurimmaksi paperin ja kartongin tekijäksi Stora Ensoksi on suoritus, josta Härmälä muistetaan suomalaisessa teollisuushistoriassa.

Historia kertoo silti karusti myös sen, että Härmälän siirtyessä eläkkeelle Stora Enso häviää kannattavuudessa monelle pienemmälleen. Omistajan sijoituksen arvo ei ole kohentunut 1990-luvun lopulta.

Voimalarahat sileäksi Amerikan raitilla

Härmälän uran haukutuimmat ratkaisut ovat amerikkalaisen Consolidated Papersin osto ja vesivoimaloiden myynti vuosituhannen vaihteessa.

Consolidated Papersin hankintaan hupeni neljä miljardia euroa. Jälkeenpäin Stora Enso laski maksaneensa yhtiöstä ylihintaa miljardi euroa.

Arvokasta vesivoimaansa Stora Enso myi Ruotsissa ja Suomessa Fortumille. Voimaloista se sai 1,8 miljardia euroa. Sillä rahalla Stora Enso maksoi Consolidated Papers -kauppaa.

Vesivoimalat jauhavat euroja nyt Fortumille ja Stora Enson sähkölasku kallistuu. Consolidated Papers on tuottanut tähän asti lähinnä harmia.

Suomalaisten ote säilynyt

Härmälän asema Enso-Gutzeitin, Enson ja Stora Enson johdossa ei ole horjunut. Viime vuosikymmenellä Enson valtio-omistaja ja Metsäliiton pellervolaiset omistajat sovittelivat yhtiöitä yhteen. Härmälä vastusti fuusiota jyrkästi ja käänsi helposti tarvittavat poliittiset päättäjät tuekseen.

Poliitikkojen kanssa Härmälä on pärjännyt myös ulkomailla. Brasiliaan nousi Veracelin sellujätti presidentti Lulan erityissuojeluksessa ennätysvauhtia ja toisesta jätistä suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Ruotsissa Härmälän suuruuden ekonomiaan perustuvaa strategiaa on arvosteltu paljon rankemmin kuin Suomessa. Siitä huolimatta Wallenbergin suku ei menettänyt luottamustaan häneen.

Härmälän ansiosta Stora Enson johto on yhä laajasti suomalaisten käsissä, mikä on harvinaista suomalais-ruotsalaisissa firmoissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stora Enso on vähentänyt väkeä sekä myynyt ja sulkenut yksiköitään Suomessa. Se on selvinnyt silti lempeämmin julkisin tuomioin kuin UPM, joka sammutti valot Voikkaalla.

Härmälä ei halunnut jäädä historiaan vuorineuvoksena, joka viime töikseen lätkäisi lopputilit legendaarisen Summan tehtaan työntekijöille Haminassa.

Pari viikkoa sitten Summan tehdas sai vielä luvan jatkaa. Stora Enson uusi toimitusjohtaja Jouko Karvinen , 49, päättää, kuinka kauan.

Luitko jo nämä?