Uutiset

MS-tautiin kaksi kertaa aiempaa tehokkaampi mutta riskialtis lääke

TS/Jane Iltanen<br />Turkulainen Tapio Joutsivuo käy neljän viikon välein klinikalla, jossa natalitsumabi annetaan tunnin kestävänä tiputuksena suoraan suoneen. Tutkimushoitaja Jenni Suonketo on läsnä tiputuksen ajan.
TS/Jane Iltanen
Turkulainen Tapio Joutsivuo käy neljän viikon välein klinikalla, jossa natalitsumabi annetaan tunnin kestävänä tiputuksena suoraan suoneen. Tutkimushoitaja Jenni Suonketo on läsnä tiputuksen ajan.

RITVA SETÄLÄ

Suomessa sai kesäkuun lopulla myyntiluvan multippeliskleroosin eli MS-taudin hoitoon tarkoitettu uuden sukupolven lääke, joka on teholtaan kaksi kertaa vanhojen veroinen. Lääkkeen käyttöönottoa varjostaa kuitenkin jopa kuolemaan johtavan aivotulehduksen riski.

- Sen takia lääkettä käytetään nyt rajoitetusti. Sitä tarjotaan vain sellaisille MS-potilaille, joilla on taudissa selviä pahenemisvaiheita ja jotka eivät ole saaneet muista lääkkeistä hyötyä, sanoo neurologi Juha-Pekka Erälinna . Hän on osallistunut valmisteen kliinisiin tutkimuksiin ja on Käypä hoito -työryhmän jäsen.

Uutta Tysabri-nimistä lääkettä, jonka lääkeaine on natalitsumabi, käyttää Suomessa neljän sairaalan alueella vasta alle 20 potilasta. Sairaalat saavat aloittaa, kun henkilöstö on perehdytetty asiaan. Koulutuskierros on meneillään. Aloituksen edellytyksenä myös mahdollisuus pikaiseen magneettikuvan ottamiseen.

Erälinna on Suomen Erikoisneurologiakeskuksessa Turussa antanut neljän vuoden aikana 250 annosta yhdeksälle potilaalle, joista seitsemän on tyytyväisiä lääkkeeseen ja aikoo jatkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heihin kuuluu turkulainen Tapio Joutsivuo , joka sai aiemmin lääkkeeksi beetainterferonia, 2002 lähtien uutuuslääkettä natalitsumabia ja beetainterferonia yhdessä ja tämän vuoden ajan vain natalitsumabia.

- Vaikutuksista on vaikea sanoa, ei ainakaan mitään kielteistä. Tästä uudesta minulle ei ole tule sivuoireita lainkaan.

Lääkitys on pitänyt pahenemisvaiheet poissa useita vuosia. Hänellä ne ilmenivät näköhermotulehduksena, tuntohäiriöinä ja ja jalkojen huonona liikkumisena.

Uuden lääkkeen etuna on harva annostelu - kerran neljässä viikossa - ja antotapa.

- Tämän sairaanhoitaja laittaa suoneen. Aikaisemmin pistin itse lihakseen. Viiden vuoden aikana tuli neulakammo.

Pahenemisjaksot vähenivät 68 prosenttia

Tehoa luonnehditaan kaksinkertaiseksi, koska ensimmäisen sukupolven MS-lääkkeet vähensivät pahenemiskohtauksia noin kolmanneksella mutta Tysabri kahdella kolmanneksella. Lääke myös vähentää selvästi aivojen magneettitutkimuksissa havaittavia muutoksia.

Tysabrin vakavat haitat todettiin keväällä 2005. Kolmestatuhannesta potilaasta kolme sairastui harvinaiseen PML-aivotulehdukseen (progressiivinen multifokaalinen leukoenkefalopatia), ja heistä kaksi kuoli.

Sairastuneilla MS-potilailla oli menossa yhdistelmähoito eli beetainterferoni ja natalitsumabi yhdessä. Erälinnan mukaan on mahdollista, että riskistä päästään eroon käyttämällä natalitsumabia yksinään.

Nyt Tysabri-hoitoa saavan MS-potilaan PML-aivotulehduksen riskin arvioidaan olevan korkeintaan promille. Joutsivuo on tietoinen riskistä.

- On pakkokin tietää, kun allekirjoitin suostumuskaavakkeen. Tämä on minun panokseni lääketutkimuksessa muiden hyväksi.

USA:ssa valmistettu lääke on kallis. Annos maksaa lähes 1 800 euroa.

- Lääke annetaan sairaaloissa, joten se menee kuntalaskutuksena. Potilaalle se on hyvin halpa, Erälinna sanoo.

Sairastuneilla kovat odotukset

Neurologi tietää, että uuden sukupolven lääkkeeseen kohdistuu isoja odotuksia. Koska MS-tauti puhkeaa tyypillisesti 20-40 vuoden iässä, jolloin pitäisi saada elää täysillä, sairastuminen on monelle shokki.

- Moni on hoidossa valmis ottamaan riskejä, mutta nyt on oltava viisaita ja noudatettava käyttörajoituksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

MS-tauti on keskushermoston parantumaton ja usein voimakkaasti invalidisoiva sairaus. Se voi aiheuttaa muun muassa näköoireita, lihasheikkoutta käsissä ja jaloissa, tunnottomuutta ja pistelyä, kipua, virtsarakon ja suoliston ongelmia, seksiongelmia sekä tasapaino- ja koordinaatiohäiriöitä.

Suomessa potilaita on noin 6 000. Enemmistö on naisia.