Talous

Vehmaan Osuuskauppa sulautuu TOK:iin

Jenni Kimpimäki

Vehmaan Osuuskauppa aikoo sulautua Turun Osuuskauppaan ensi vuoden aikana. Vakka-Suomen viimeinen villi paikallisosuuskauppa perustelee sulautumisaikeitaan varautumisella yhä kiristyvään kilpailuun.

Sulautumisen toteutuessa siirtyvät Vehmaan Osuuskaupan 18 työntekijää vanhoina työntekijöinä TOK:n palvelukseen. Myös Vehmaan Osuuskaupan jäsenet siirtyvät automaattisesti TOK:n jäseniksi ilman eri hakemusta ja liittymismaksua. Ensi syksystä lähtien TOK:n jäseniksi siirtyvät vehmaalaiset saavat samat edut kuin TOK:n nykyiset asiakasomistajat.

Vehmaan Osuuskaupan vt. toimitusjohtaja Teuvo Manner kertoo, ettei sulautumisella ole vaikutusta asiakasomistajiin muutoin kuin parantuneina palveluina. TOK on sitoutunut toteuttamaan sulautumiseen liittyvän investointiohjelman, josta valtaosan muodostaa myymälän uusiminen.

- S-market Vehmaalla uudistuu ja laajenee. Kiinteistössä toimivan Kalannin Säästöpankin muuttaessa uusiin tiloihin maaliskuussa vapautuvat nämä tilat osuuskaupalle, Manner kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallisosuuskauppaan kuuluvat S-marketin lisäksi ABC-huoltamo, ABC Burger, Ad-autokorjaamo ja rautakauppa Agrimarket, jota aiotaan laajentaa. Nämä jatkavat toimintaansa entiseen malliin.

S-ryhmälle merkittävä

Paikallisosuuskauppojen sulautumiset S-ryhmään ovat pääsääntöisesti tapahtuneet taloudellisen pakon sanelemina. Taustalla ovat myös Vehmaan Osuuskaupan kohdalla taloudelliset syyt, mutta osuuskaupassa painotetaan, että sulautuminen on kuitenkin vapaaehtoinen.

Vehmaalla on keskusteltu mahdollisesta sulautumisesta jo pitkään, mutta vasta nyt TOK:n kosinta on tuottanut tulosta. Vielä kesällä toimitusjohtaja Juha Heikkilä perusteli itsenäisenä pysymistä sillä, että Vehmaalla haluttiin säilyttää paikallinen päätöksenteko ja omat voimavarat.

TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen pitää mahdollista sulautumista merkittävänä koko S-ryhmän kannalta.

- Se on periaatteellisesti merkittävä asia, että pystymme ryhmänä toimimaan tehokkaasti, yhdistämään voimat ja kasvattamaan kilpailukykyämme.

Lopullisen päätöksen sulautumisesta tekee Vehmaan Osuuskaupan osuuskunnan kokous. Vehmaan Osuuskauppaan kuuluu hiukan alle 1 000 asiakasomistajaa ja sen myynti on noin viisi miljoonaa euroa.