Uutiset

Serbipuolue jättää hallituksen Mladicin vuoksi

Belgrad,
(STT-AFP)

Serbian vähemmistöhallitukseen kuuluva liberaali G17-puolue ilmoitti tänään jättävänsä hallituksen, koska sotarikoksista epäiltyä kenraali Ratko Mladicia ei ole saatu kiinni. Puolueen johto oli asettanut syyskuun lopun takarajaksi Mladicin kiinnisaamiselle.

G17-puolueella on ollut pääministeri Vojislav Kostunican hallituksessa valtiovarain-, terveys- ja maatalousministerin paikat sekä varapääministerin paikka.

EU katkaisi unionin ja Serbian väliset lähentymisneuvottelut toukokuussa, kun Bosnian sodan aikaisesta kansanmurhasta epäiltyä Mladicia ei saatu kiinni. Serbia sai jälleen perjantaina moitteita EU:lta ja YK:n sotarikostuomioistuimelta siitä, että Mladic on yhä karkuteillä.

Useimpien tarkkailijoiden mielestä G17-puolueen lähtö pääministeri Vojislav Kostunican vähemmistöhallituksesta ei merkitse suurtakaan poliittista kriisiä, koska hallituksen lähtölaskenta oli alkanut jo muutenkin.

Kostunica arvioi itse eilen, että maassa pidetään ennenaikaiset vaalit pian perustuslakia koskevan kansanäänestyksen jälkeen.