Uutiset

Oikeusasiamies vaatii
poliisilta selvitystä
Smash Asemista

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt vaatii selvitystä poliisin toiminnasta Smash Asem -mielenosoituksessa.

Lindstedt haluaa selvityksen sisäasiainministeriön poliisiosastolta kolmen viikon takaisista huomiota herättäneistä tapahtumista.

Apulaisoikeusasiamies otti mielenosoituksen tutkintaan, koska hänelle alkoi virrata kanteluita. Vielä viime päivinäkin kanteluita on tullut lisää, ja niitä on nyt yhteensä 55.

Lisäksi Lindstedt tutkii kahta mielenosoituksen aikana tehtyä kiinniottoa.

Poliisi nappasi 136 ihmistä Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokousta vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä. Valtaosa kiinniotetuista päästettiin vapaaksi saman viikonlopun aikana.

Kiinniotettuja epäillään muun muassa mellakasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisin toiminta herätti vilkasta keskustelua. Monet kansalaiset kävivät ilmaisemassa kantansa internetissä leviäviin adresseihin. Esimerkiksi sisäministeri Kari Rajamäen (sd) eroa vaativaan adressiin ilmestyi satoja nimiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikeusasiamiehelle postitetuissa kanteluissa arvostellaan monia asioita. Eräs kantelija on katsonut mielenosoituksen estämisen täysin perusteettomaksi.

Toinen puolestaan kirjoittaa, etteivät poliisin hajaantumiskäskyt kuuluneet tai niitä oli mahdotonta noudattaa, koska poliisi oli jo saartanut Kiasman ja Postitalon edustalla olleet ihmiset.

Lisäksi saartorenkaan sisälle jäi paljon ulkopuolisia ihmisiä, jotka eivät olleet edes tulleet osoittamaan mieltään. Lisäksi yhdessä kantelussa kerrotaan, että poispääsyn ehtona oli henkilötietojen antaminen, kuvaaminen ja vähintäänkin kassien tarkastaminen.

Monissa kanteluissa arvostellaan myös olosuhteita linja-autossa ja poliisivankilassa sekä matkapuhelimien ja kuvien takavarikoimista.

Poliisiosaston pitää antaa selvityksensä tapahtumista marraskuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen apulaisoikeusasiamies harkitsee, riittävätkö selvitykset vai pyydetäänkö niitä lisää. Asia on niin laaja, että ratkaisu syntyy vasta ensi vuonna.