Talous

Telia-Sonera aloitti jälleen yt-neuvottelut

LIISA ENKVIST, STT

Teleyhtiö Telia-Sonera Finland on aloittanut uudet yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi. Konsernitason yt-neuvottelujen piirissä on arviolta 300 henkilöä. Tavoitteena on vähentää tytäryhtiöiden hoitamia laajakaistapalveluja ja muita toimintoja useilta keskisuurilta paikkakunnalta.

Toimihenkilöunionin mukaan yt-neuvottelut koskevat myös Sonera Mobile Networks Oy :tä, Auria O y:tä ja Auria Networks Oy :tä.

Vapaapäivältä tavoitettu Aurian pääluottamusmies Kari Pärssinen on hämmästynyt uutisesta.

- Kyllä meillä pahaa on pelätty, Telia-Sonerassa käydään nyt kaikki paikat läpi, hän sanoo.

Auria on hiljattain kertonut palkkaavansa 30 henkeä lisää asiakaspalveluun. Aurian toimitusjohtaja Eero Sinkkosen mukaan vähennykset kohdistuvatkin Auriaan vain vähän, jos ollenkaan.

- Kyllä nämä neuvottelut koskevat kaikkia muita vahvemmin kuin meitä, Sinkkonen sanoo.

Kuukausi sitten Telia-Sonera aloitti yt-neuvottelut noin 165 työtehtävän vähentämiseksi Suomen palvelutoiminnoista. Pärssisen mukaan Auria on mukana myös näissä neuvotteluissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt aloitetut neuvottelut ovat jatkoa tälle prosessille. Jo keväällä karsittiin 109 työntekijää alle 10 hengen toimipisteistä 23 paikkakunnalla.

- Tehtävät keskitetään sinne, missä palvelut pystytään tuottamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti, sanoo Telia-Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen.

Martikaisen mukaan tässä vaiheessa ei tiedetä, mikä on lopullinen henkilöstön vähentämismäärä. Hänen mukaansa tavoitteena on tarjota työtä kaikille irtisanottaville.

Telia-Soneran mukaan sitä miten muutokset kohdistuvat eri toimipisteisiin ei vielä tiedetä.

TU paheksuu neuvottelutapaa

Henkilöstöä edustavan Toimihenkilöunionin mukaan yhtiö on käynnistänyt keskisuurilla paikkakunnilla muun muassa laajakaistapalvelujensa keskittämistä koskevat yt-neuvottelut kaikessa hiljaisuudessa.

Liiton mukaan yhtiö kielsi jokin aika sitten julkisuudessa niin sanotun kakkosvaiheen hankkeen olemassa olon.

Keskiviikkona se kuitenkin jätti noin 30 paikkakuntaa koskevan ilmoituksen yt-neuvottelujen aloittamisesta.

Toimihenkilöunionin työsuhdeasiamies Arvi Herttua sanoo, että emoyhtiö siivosi jokin aika sitten toimipisteensä pienemmillä paikkakunnilla.

Nyt vuorossa ovat keskisuuret kaupungit.

Uudet neuvottelut koskevat lähes kymmentä paikkakuntaa, kun aiemmassa neuvottelussa karsinta koskee noin 50 toimipistettä.

Kiistaa aiheuttaa nyt Telia-Soneran kanta, että yt-neuvottelut käydään konsernitasolla.

- TU pitää menettelyä yhteistoimintalain vastaisena, sillä mahdollisista henkilöstövähennyksistä laki velvoittaa neuvottelemaan yrityskohtaisesti.

Telia-Sonera katsoo, että koska muutokset koskevat koko yhtiötä, ne on käytävä maatasoisesti, eikä paikallisesti.