Talous

Raision osakkeen halpuus katkaisi fuusioneuvottelut

Juha Kaihlanen Jukka Vehmanen

Elintarvikeyritysten Raision ja HK Ruokatalon neuvottelut omistusjärjestelyistä pysähtyivät viime keväänä Raision osakekurssin huonoon hintaan. HK Ruokatalon toimitusjohtaja Kai Seikku ja Raision toimitusjohtaja Rabbe Klemets vahvistavat, että yhtiöt kävivät keskustelua yhteistyöstä ja omistusjärjestelyistä.

Raision hallituksen puheenjohtajan Arimo Uusitalon mukaan ajankohta ei ollut yhdistymiselle mielekäs. Raision omistajat olisivat olleet selvästi altavastaajia neuvotteluissa.

- Raision kurssi oli kovin alhaalla. Meidän pitää saada ensin omat asiamme kuntoon ja vasta sitten katsoa omistusjärjestelyjä, Uusitalo perusteli neuvottelujen lopahtamista Turun Sanomille perjantaina.

Lounaissuomalaisten tuottajien hallitsemien Raision ja HK Ruokatalon yhteistyön tunnusteluista kertoi perjantaina Talouselämä-lehti.

Neuvottelut käyntiin viime vuoden lopulla

Elintarvikeyritysten neuvottelut alkoivat viime vuoden lopulla. Raision puolelta mukana oli ensin Ravinto-Raisiota johtanut Olavi Kuusela. Neuvottelujen tiivistyessä ohjat otti toimitusjohtaja Rabbe Klemets.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raision hallitus päätyi keväällä yksimielisesti siihen, että yhdistymishankkeita ei kannata jatkaa.

Kuusela sai potkut Raisiosta huhtikuun lopulla. Uusitalon mukaan fuusioneuvotteluilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä potkujen kanssa. Kuusela joutui väistymään, koska hänen johtamansa toimialan tulos ei tyydyttänyt hallitusta.

Uusitalo korostaa, että Raisiolla on edelleen ovet auki yhteistyölle. Mahdollisten omistusjärjestelyjen hyötyjä on tässä vaiheessa vielä vaikea täsmentää.

- Kyllä ne hyödyt olisivat enemmän raaka-ainepuolella ja logistiikassa, mutta tässä vaiheessa niitä on suhteellisen vähän löytynyt, Uusitalo sanoi.

Itämeren allas yhdistää

Seikun ja Klemetsin mukaan keskustelut uusista yhteistyöavauksista eivät ole käynnissä tällä hetkellä. Molemmat myöntävät kuitenkin auliisti sen, että elintarviketeollisuudessa on selviä yhdistymistarpeita ja yhteistyöstä keskustellaan koko ajan.

- HK Ruokatalon on tietenkin mielekästä olla mukana näissä keskusteluissa, Seikku sanoo.

- Itämeren altaan alue on meidän molempien intresseissä, vaikka puhunkin tietenkin nyt vain Raision puolesta, Klemets toteaa.

Talouselämän mukaan HK on ollut yhteistyöasiassa aloitteellisempi ja Raisio pidättyvämpi.

Keskusteluyhteys yhtiöiden välille syntyi, kun entinen Boston Consultingin strategiakonsultti ja mainostoimistojohtaja Kai Seikku tuli HK Ruokatalon johtoon ja Ravinto-Raisiota johti Olavi Kuusela, entinen Valion toimitusjohtaja ja monivuotinen Mainostajien liiton hallituksen jäsen.

Hankkeen takana ovat Raision ja HK Ruokatalon isot omistajat eli lounaissuomalaiset maataloustuottajat. Lounaissuomalaisten viljelijöiden LSO Osuuskunnalla on yli 80 prosenttia HK Ruokatalon äänivallasta.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK omistaa runsaat yhdeksän prosenttia Raision äänivallasta.

MTK:n puheenjohtajan Michael Hornborgin mielestä ruokateollisuuden yrityksiä pitäisi saada yhteistyöhön suuremman koon saavuttamiseksi. Hornborgin mukaan Raision on kuitenkin pantava omat asiansa ensin kuntoon. Hornborg kertoo, että kentältä on otettu häneen paljon yhteyttä asian johdosta. Yhteistyönäkymiä puitaneen Raision hallintoneuvoston kokouksessa marraskuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raision suuromistajiin kuuluva Heikki Haavisto ei halua kommentoida yhteistyökuvioita.