Tbilisin itsenäisyys
kaihertaa Moskovaa
Kaikesta vakavuudestaan huolimatta Venäjän ja Georgian vakoilukiista on myrsky vesilasissa.
Todellinen rajuilma uhkaa syvemmältä - kolmesta syystä. Ensimmäinen on Venäjää ärsyttävä BTC-öljyputki, toinen Tbilisin tahto tiivistää suhteitaan Natoon; kolmannen ongelman luo Abhasian ja Etelä-Ossetian pyrkimys irrottautua Georgian valtioyhteydestä.
Bakusta Tbilisin kautta Turkin Välimeren-rannikolle Ceyhaniin kulkeva öljyputki muuttaa ratkaisevasti Etelä-Kaukasian energiantuotannon olosuhteita. BTC syrjäyttää osan öljynkuljetusten venäläisistä reiteistä. Vuorokausikapasiteetiltaan miljoonaan barreliin yltävä öljyputki on ensimmäinen suora yhteys Kaspianmereltä Etelä-Kaukasian halki Välimerelle. Siksi se vaikuttaa olennaisesti koko Etelä-Kaukasian taloudelliseen, sosiaaliseen ja turvallisuustilanteeseen.
Georgia toivoo öljyputken virkistävän ulkomaisten investointien virtaa alueelle ja vähentävän venäläistä vaikutusta koko Etelä-Kaukasiassa; neuvottelut Venäjän tukikohtien poistamisesta saivat putken varmistuessa uutta puhtia.
Syksyllä 2003 Rustavelin valtakadulla vellonut ruusuvallan-
kumous sinetöi Georgian demokraattisen kehityksen, joka on lisännyt kansainvälistä mielenkiintoa Etelä-Kaukasiaan. Samaan aikaan osa Venäjän poliittista eliittiä kamppailee yhä Neuvostoliiton hajoamisen aiheuttaman trauman kourissa; kärkevimmin asetelma on näkynyt toisaalta Keski-Aasiassa, toisaalta Etelä-Kaukasiassa.
Monenlaisilla tekosyillä ja oljenkorsilla Moskova pyrkii vieläkin kontrolloimaan Etelä-Kaukasian aluetta. Energiapolitiikassa riippuvuus on ollut kaikkein selvin. Kun siteet nyt löystyvät, Moskova ei salaa pettymystään. Viime kädessä kysymys on siitä, että Georgia pystyy ratkaisuihin, jotka vähin erin osoittavat sen todellista itsenäisyyttä.
Tbilisin näkökulmasta Abhasia ja Etelä-Ossetia muistuttavat puolestaan Moldovan Transdnestriaa. Moskova tukee avoimesti niitä voimia, jotka pyrkivät hajottamaan valtiollista yhtenäisyyttä. Ero Transdnestriaan kasvaa siitä, että Venäjän ruplasta ja venäläisistä passeista huolimatta Abhasia ja Etelä-Ossetia eivät ole etnisesti kovinkaan venäläisiä alueita.
Rakentavat ratkaisut edellyttävät kahta seikkaa: Tbilisin suoria rauhanomaisia neuvotteluja Abhasian ja Etelä-Ossetian kanssa -
sekä venäläisten rauhanturvaajien korvaamista puolueettomilla kansainvälisillä joukoilla.
JOUKO GRÖNHOLM (02) 269 3292 jouko.gronholm@turunsanomat.fi