Uutiset

Osaamiskeskus edistää hevosalan kehittymistä

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Valtakunnallinen hevosalan osaamiskeskushanke luottaa alan vahvaan kasvuun. Hankkeen vetäjä Minna Martin-Päivä ennakoi hevosten määrän Suomessa kasvavan noin tuhannella joka vuosi.

Alan toiminnan tehostamiseksi tarvitaan koordinaatiota ja verkostoitumista, joita edistämään osaamiskeskushanke on perustettu. Sen avulla pyritään varmistamaan alan kansainvälinen kilpailukyky ja lisäämään teknologiaan ja tuotekehitykseen panostamista.

Hanke palvelee koko maata, vaikka sen kohdealue on ensisijaisesti Lounais-Häme. Alueella on vahvoja hevoskeskittymiä, kuten Hevosopisto ja Pilvenmäen ravikeskus sekä monipuolista alan yritystoimintaa.

Osaamiskeskuksesta odotetaan hyötyä alan ammattilaisille, alalle kouluttautuville, hevosten omistajille sekä hevosille itselleenkin. Osa toiminnoista palvelee liitännäiselinkeinoja ja laajempaa yleisöä.

Valtakunnalliseen osaamiskeskukseen kootaan alan tietoa ja järjestetään neuvontaa. Se toimii yritysalustana ja perinnetietokeskuksena ja koordinoi ja kehittää koko alan lisäksi kilpailua ja valmennusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vielä tänä syksynä järjestetään hevosalaa vuoteen 2015 luotaava seminaari. Hanke esittäytyy Helsinki International Horse Showssa ja järjestää seutukunnallisia tiedotustilaisuuksia.

  - Hevosia on nyt noin 70 000, joista Forssan seudulla 1 500. Maan 15 000 tallista 3 500 harjoittaa yritystoimintaa. Hämeessä ja Varsinais-Suomessa on 2 900 tallia, joista yli 700 harjoittaa yritystoimintaa, Martin-Päivä selvittää.

8-10 hevosta työllistää yhden henkilön ja hevosen ylläpitoon käytetään sen elinkaaren eri vaiheissa vuosittain 3400-10 300 euroa. Ratsastuksen harrastajia on 117 000, joista Etelä-Suomessa asuu 65 000. Ratsastaja käyttää harrastukseensa noin 1 600 euroa vuodessa.

Ravihevosten parissa harrastajia on 50 000 ja ravikatsomoissa on 800 000 kävijää.

Forssan seudulla 1 500 hevosen ylläpidossa liikkuu vähintään 7,5 miljoonaa euroa vuodessa. Eteläsuomalaiset ratsastuksen harrastajat käyttävät 104 miljoonaa euroa vuodessa harrastukseensa.