Uutiset

Lentäjä pelastautui heittoistuimella

TS/Daniel Byskatan<br />Hawk putosi metsään lähelle Kruunupyyn lentokenttää, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kokkolasta.
TS/Daniel Byskatan
Hawk putosi metsään lähelle Kruunupyyn lentokenttää, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kokkolasta.

Kruunupyy (STT)

Ilmavoimien Hawk-hävittäjä syöksyi torstai-iltana metsään Kruunupyyn lentokentän lähellä Pohjanmaalla. Pelastuslaitoksen mukaan lentäjä pelastautui heittoistuimella ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen päällystöpäivystäjän Matti Koiviston mukaan kone putosi maahan noin kilometrin päähän kiitotiestä kaakkoon. Pelastuslaitos sai ilmoituksen onnettomuudesta kello 21.21. Ensimmäinen paloauto saapui onnettomuuspaikalle kello 23.32.

- Silloin koneen hylky paloi ilmiliekillä, Koivisto kertoo.

Pelastuslaitos sammutti koneen nopeasti, eikä tuli ehtinyt levitä lähimaastoon.

Koiviston mukaan heittoistuimella pelastautunut lentäjä laskeutui lähelle pudonnutta konettaan. Pilotti vietiin sairaalaan, mutta hänen vammansa eivät ilmeisesti ole vakavia. Onnettomuuskoneessa oli yksi lentäjä.

Koivisto ei osannut vielä torstai-iltana kertoa, oliko maahan pudonnut Hawk nousemassa vai laskeutumassa kentälle. Hänen mukaansa sää oli onnettomuushetkellä kostea ja hieman usvainen. Vettä ei kuitenkaan tiettävästi satanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmavoimien tiedotuspäällikön Leena Tiaisen mukaan Kruunupyyssä oli käynnissä Lentosotakoulun harjoitus. Ilmavoimat käyttää Hawk-hävittäjiä koulutuskoneina. Ilmavoimilla on kaikkiaan 50 englantilaisvalmisteista Hawkia.

Ilmavoimien historiassa Hawkeja on pudonnut aikaisemmin yhdeksän kappaletta. Näissä onnettomuuksissa on menehtynyt kolme lentäjää ja yksi on loukkaantunut vakavasti. 2000-luvulla on sattunut yksi kuolemaan johtanut onnettomuus, kun ohjaaja menehtyi Hawk-harjoituskoneen maahansyöksyssä Siikaisissa syyskuussa 2004. Kuluvan vuoden tammikuussa Kauhavalla lentäjä joutui sammuttamaan Hawkin moottorin hetkeksi sen toimintahäiriön takia. Vahingoilta kuitenkin vältyttiin sillä kertaa.

Edellisellä vuosikymmenellä Ilmavoimien lentoturmissa kuoli viisi henkilöä.