Uutiset

Vanhanen torjuu
EU:n laajentumistauon

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) torjuu ajatuksen EU:n laajentumisen tuumaustauosta. Vanhanen sanoi EU-maiden ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajille, että laajentumiselle ei pidä asettaa enää uusia ehtoja.

Vanhanen torjuu siten komission puheenjohtajan José Manuel Barroson kannanoton, että Romanian ja Bulgarian liittymisen jälkeen laajentumisen pitäisi pysähtyä, kunnes EU:lle on saatu uusi perustuslaki.

- Käytännössä se merkitsisi oven sulkemista Kroatian edessä, vaikka se on ansioitunut ehdokas, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan laajentumisen pysäyttäminen aiheuttaisi hyvin vakavia seurauksia Länsi-Balkanin alueella. EU on luvannut alueen maille mahdollisuuden EU-jäsenyyteen tulevaisuudessa. Hän muistutti, että laajentuminen on osa Euroopan jälleenrakennusta ja uudistumista.

- Tällä alueella on traaginen menneisyys, joka on edelleen tuoreena ihmisten muistissa. On tärkeää, että eurooppalainen tulevaisuus säilyy todellisena mahdollisuutena, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan EU:n on jatkettava politiikkaa, että unioniin pääsevät maat, jotka ovat siihen halukkaita ja kykeneviä.

- Jos asetamme uusia ehtoja - EU:n sisäisiä ehtoja, joihin mahdolliset ehdokkaat eivät voi vaikuttaa - on vaarana, että lannistamme ehdokkaita, joille mahdollinen EU-jäsenyys on kannustin uudistaa ja täyttää eurooppalaiset vaatimukset.

EU:n laajentumisesta keskustellaan huipputasolla joulukuun huippukokouksessa.