Uutiset

Joka kolmas hyväksyy väkivaltaisen kasvatuksen

Kolmasosa suomalaisista hyväksyy fyysisen väkivallan lasten kasvatuskeinona, vaikka se on ollut laitonta jo vuodesta 1984. Lastensuojelun Keskusliiton tutkimuksen mukaan kymmenesosa suomalaisista on sitä mieltä, että nyrkillä lyöminen tai potkaiseminen ei ole pahoinpitelyä, jos kohteena on lapsi.

Toisaalta ruumiillisen kurituksen hyväksyvien määrä on hiljalleen vähentynyt. Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy kovia otteita. Naisten ja miesten asenteissa on eroa, sillä miehet hyväksyvät ruumiillisen kurittamisen huomattavasti useammin kuin naiset. Ikääntyneet ihmiset suhtautuvat kurittamiseen myönteisemmin kuin nuorimmat.

- Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä hyväksyttävämpää väkivallan käyttö lasten lasten kasvatuksessa on, tutkija Heikki Sariola sanoo.

Puolet tutkimukseen vastanneista lasten vanhemmista on joskus tukistanut lastaan. Sormille on näpäyttänyt kolmannes ja läimäyttänyt joka viides. Joka kymmenes kertoi nipistäneensä ja seitsemän prosenttia vanhemmista piiskanneensa lastaan.

Useita tutkimukseen vastaajia vaivasi muistamattomuus, sillä reilu kymmenesosa ei esimerkiksi muistanut, oliko piiskannut, tukistanut tai läimäyttänyt omaa lastaan. Sariola arveli, että muistamattomuutta selittää häpeä omasta käytöksestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lastensuojelun Keskusliitto on seurannut nettikeskusteluja lasten kasvatuksesta. Usein äänessä olivat kurittamisen kannattajat, jotka perustelivat tekojaan mitä erilaisimmilla syillä.

Viestintäpäällikkö Annamaija Puonti sanoo, että lapsiin kohdistuva väkivalta on yleisin ja hyväksytyin perheväkivallan muoto.

- Sitä jopa puolustellaan julkisesti. Esimerkiksi parisuhdeväkivallassa tällainen ei tulisi kysymykseenkään.

Lastensuojelun Keskusliitto aloitti torstaina Älä lyö lasta -kampanjan, jossa painotetaan, että lapsilla on oikeus elää lapsuutensa ilman väkivaltaa. Liitossa toivotaan, että aikuiset uskaltaisivat puuttua myös muiden asioihin, jos toisessa perheessä lapsi joutuu väkivallan kohteeksi.

Lastensuojelun Keskusliitto pitää tärkeänä, että viranomaiset tutkisivat lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa säännöllisesti.

Lastensuojelun Keskusliiton Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa haastateltiin touko-kesäkuussa 1006:ta suomalaista, jotka olivat 15-79-vuotiaita.