Turun tuomiokirkon komeat urut odottavat pikaista peruskorjausta
ERJA TAPANA
Turun tuomiokirkon urut odottavat mittavaa peruskorjausta, joka suunnitelmien mukaan käynnistyy tammikuussa. Pääsiäisenä urkujen on jo määrä olla soittovalmiina, entistä ehommassa kunnossa. Yhteisen kirkkoneuvoston kokous päättää perjantaina remontista, johon varattaneen 140 000 euroa.
Turun tuomiokirkon urkurin Markku Hietaharjun mukaan remontti on todelle tarpeen.
- Tiedossa on ollut, että koko ajan lähestytään sitä hetkeä, jolloin peruskorjaus on välttämätön. Urkujen mekaniikka kun alkaa pettää, Hietaharju toteaa.
Viimeisimmässä iltamusiikkikonsertissa urkuri konttasi pariin otteeseen soittimen sisälle kiristämään ruuveja.
- On tarkoituksenmukaista, että soitin kunnostetaan nopeasti, sillä urakkaa siirtämällä myös työmäärä kasvaa.
Tuomiokirkon uruissa on yli 6 000 pilliä, ja urakassa niistä jokainen tarkastetaan.
- Mekaanisesti suurin työ on soittokoneiston purkaminen, mikä on välttämätöntä, jotta päästään vaihtamaan tuhansia käytössä väsyneitä nahkaruuveja, selvittää viime tammikuussa Helsingistä Turun tuomiokirkkoon siirtynyt Hietaharju.
Maan toiseksi suurimmat
Turun tuomiorkirkon urut ovat Suomen toiseksi komeimmat ja suurimmalla mekaanisella soittokoneistolla varustetut. Urut painavat 15 tonnia ja julkisivulla on korkeutta 14 metriä.
Urut on rakentanut 1980 espoolainen Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy. Rakentaja urakoi kuukausia kestävän perusteellisen remontin. Sinä aikana käytetään kirkon kuoriurkuja, joka on pääurkuja pienempi.
Tuomiokirkon perällä kattoon kohoava soitinkoneisto on rakennettu urkukaapiston sisään: kirkkosaliin koneistosta näkyy vain osa. Hietaharju nousee korkeat kapeat portaat seikkaillessaan ahtaalla työmaallaan selkä kumarassa.
- Kernaasti täällä voisi olla väljempääkin, hän toteaa.
Tuomiokirkon akustiikka on erinomainen, mikä tekee urkujen soinnista entistäkin paremman.
Akustiikkaa parantaa vanhalle katedraalille tyypillinen suorakaiteen muotoinen soiva tila ja seinien kova pinta. Jälkikaiku on Turun tuomiokirkossa noin kuuden sekunnin mittainen.
- Suomessa on tällä hetkellä kolme urkurakentamoa. Usein rakentamistaito menee suvussa perimätietona, ja homma opitaan käytännössä. Urkujen hinnasta 90 prosenttia muodostuu työstä.
Jos Turun tuomiokirkon urkujen kokoinen soitinkoneisto rakennettaisiin nyt, se maksaisi Hietaharjun arvion mukaan yli 1,5 miljoonaa euroa.
- Ja soittimen tulee kestää vahintään sata vuotta, Markku Hietaharju tietää.