Talous

BenQ lopettaa Siemensin
kännykkätehtaat Saksassa

Timo Anttila

Viimeinen jäänne Siemensin matkapuhelintuotannosta Saksassa häviää kokonaan. Siemensin kännykkädivisioonan vuosi sitten haltuunsa ottanut taiwanilainen BenQ-yhtiö ilmoitti torstaina sulkevansa kolme matkapuhelintehdasta Saksassa ja lopettavansa Saksan-yhtiönsä rahoituksen. Tytäryhtiö haetaan lisäksi konkurssiin. Saksassa jää työttömäksi noin 3 000 ihmistä.

BenQ:n päätös oli odotettu, mutta herätti silti kiivasta keskustelua Saksassa. BenQ otti kännykkätuotannon haltuunsa viime vuoden lokakuussa ja sai vielä myötäjäisinä Siemensilta 250 miljoonan euron rahalahjan. Taiwanilaiset antoivat tuolloin tämän vuoden puoleen väliin kestäneen takuun työpaikkojen säilymisestä.

Kunnianhimoinen tavoite maailman suurten valmistajien joukkoon nousemisesta tunnetun brandin avulla ei kuitenkaan toteutunut.

Yhtiön markkinaosuus on romahtanut ja jo Siemensille miljarditappioita tehnyt kännykkätuotanto uhkasi kaataa koko yrityksen.

Tehtaita suljetaan myös muualla

Kun BenQ otti Siemensin matkapuhelintuotannon hallintaansa tuotemerkkien yhteenlaskettu markkinaosuus oli vajaa kymmenen prosenttia. Markkinoita seuraavien analyysitalojen viimeisissä raporteissa sen on arvioitu laskeneen kolmeen prosenttiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

BenQ on ollut tappiollinen jo kolme neljännestä peräkkäin eli viime vuoden lokakuusta lähtien. Yhtiön osakkeen arvo on vuodessa pudonnut 45 prosenttia.

Taiwanilaisyhtiö on kertonut, että sillä on liikaa valmistuskapasiteettia matkapuhelimissa. Yhtiö arvioi vielä tammikuussa myyvänsä tänä vuonna 50 miljoonaa puhelinta, mutta määrä jäänee noin 30 miljoonaan.

Yhtiö ilmoitti jo aiemmin syksyllä lopettavansa kännykkätehtaansa Taiwanissa ja Meksikossa. Lisäksi se miettii tuotannon keskittämistä Kiinan Shanghaihin, jossa sillä Siemensin peruina iso matkapuhelintehdas. Yhtiön on myös arveltu myyvän Kiinan Suzhoussa olevan tehtaansa tai ryhtyvänsä valmistamaan siellä puhelinten sijasta litteitä näyttöjä.

Saneerausohjelmaan kuuluu vielä sopimusvalmistamisen eriyttäminen omaksi yhtiökseen. Yhtiö valmistaa muun muassa litteitä näyttöjä alan muille suurille yhtiöille.

  BenQ on matkapuhelinalalla suhteellisen tuore tulokas. Ensimmäisen gsm-kännykkänsä se valmisti vasta vuonna 1997. BenQ-nimen se otti käyttöön vuonna 2001, kun se erotettiin omaksi yhtiökseen taiwanilaisesta tietokonevalmistaja Acerista. BenQ tulee yhtiön englanninkielisestä motosta Bringing Enjoyment and Quality to life.

Matkapuhelimien ja litteiden näyttöjen lisäksi yhtiö valmistaa lcd-televisioita, digikameroita, digitaalisia projektoreita ja cd- sekä dvd-rom-asemia. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna neljä miljardia euroa ja sillä oli 18 800 työntekijää.