Uutiset

Vakoilukiista kuumentaa Venäjän ja Georgian välejä

Tbilisi,
(STT-Reuters-AFP)

Venäjä on varoittanut käyttävänsä kaikkia tarvittavia keinoja vapauttaakseen Georgiassa pidätetyt upseerit, joita Georgia syyttää vakoilusta entisessä neuvostotasavallassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov uhkasi venäläisviestimien mukaan viedä asian YK:n turvallisuusneuvostoon, kun taas puolustusministeri Sergei Ivanov piti pidätyksiä "täydellisenä häväistyksenä".

Venäjä kutsui suurlähettiläänsä pois Georgiasta ja ilmoitti evakuoivansa myös osan suurlähetystön työntekijöistä ja diplomaattien perheet. Venäjän-viisumien myöntäminen georgialaisille keskeytyi, ja Venäjä kehotti kansalaisiaan välttämään matkustamista Georgiaan.

Tbilisissä sankka joukko georgialaispoliiseja piiritti venäläisjoukkojen päämajaa, johon on Georgian viranomaisten mukaan linnoittautunut ainakin yksi vakoilusta epäilty venäläissotilas.

Georgialaisviranomaiset ovat viikkojen ajan varoittaneet, että Venäjä suunnittelee Saakashvilin vastaista vallankaappausta. Aiemmin tässä kuussa maassa pidätettiin parisenkymmentä opposition edustajaa, joiden väitettiin olleen mukana ulkomailta rahoitetussa kaappaushankkeessa.