Talous

Neste tähtää maailman ykköseksi biodieselissä

PEKKA HAKANEN

Öljy-yhtiö Neste Oil aikoo muuttua entistä enemmän bioyhtiöksi. Uuden strategian mukaan yhtiön päämääränä on kehittyä maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi.

- Suuntaamme selvästi panoksia biopuolelle, toimitusjohtaja Risto Rinne kiteyttää.

Uuden strategian mukaan yhtiö kehittää kaikkia jalostamojaan. Viime vuosina yhtiön suuret kehityshankkeet ovat keskittyneet pääasiassa Porvooseen ja Naantali on jäänyt vähemmälle kehittämiselle. Yhtiön uskosta Naantaliin kuitenkin viestii käynnissä oleva suurseisokki, jonka kustannusarvio on noin 70 miljoonaa euroa. Lisääkin voi olla luvassa.

- Tutkimme edelleen Naantalin kehittämistä, Rinne linjaa.

Naantalia kehitetään

Toimitusjohtaja Rinteen mukaan biopolttoaineiden valmistaminen Naantalissa ei ole poissa laskuista.

    Suunnitelmissa on jatkuvasti kehittää jalostamon tuotepalettia. Nesteen strategiana on keskittyä jalostamaan mahdollisimman korkeatasoisia tuotteita, joissa vaaditaan erityisosaamista.

Neste panostaa tulevaisuudessa nykyistä enemmän varoja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yhtiö aikoo lisätä merkittävästi biopolttoaineiden tutkimusta. Suunnitelmissa on muun muassa selvittää erilaisten uusiutuvien raaka-aineiden hyödyntämistä polttoaineena.

Biopanostuksesta huolimatta öljynjalostus pysyy kuitenkin Neste Oilin keskeisenä liiketoiminta-alueena.

Neste arvioi investoivansa kasvuhankkeisiinsa useita miljardeja euroja seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Rinteen mukaan Neste rakentaa tulevina vuosina useita biodiesellaitoksia eri markkina-alueille itse tai yhdessä kumppaneiden kanssa.