Uutiset

Hu vahvistaa valtaansa Kiinassa

LK/REUTERS<br />Presidentti Hu Jintao (oik.) on syyskuussa vahvistanut läntisiä yhteyksiään muun muassa keskusteluissa Romano Prodin kanssa.
LK/REUTERS
Presidentti Hu Jintao (oik.) on syyskuussa vahvistanut läntisiä yhteyksiään muun muassa keskusteluissa Romano Prodin kanssa.

NINA JAATINEN

Kiinan presidentti Hu Jintao pönkittää asemiaan Kiinan johdon sisäisessä valtataistelussa. Tuore näyttö siitä oli Shanghain puoluejohtajan erottaminen virastaan maanantaina.

Kiinan kommunistisen puolueen Shanghain johtaja Chen Liangyu erotettiin virastaan ja määrättiin kotiarestiin syytettynä korruptiosta. Chen on korkea-arvoisin puoluevirkailija, joka on erotettu virastaan väärinkäytösten vuoksi sen jälkeen, kun Hu Jintao nousi Kiinan johtoon neljä vuotta sitten.

Chen erottamisen taustalla on Shanghain kaupungin lähes miljardin euron suuruisen eläkerahaston väärinkäyttö, jota on ohjailtu erilaisiin rakennusprojekteihin. Häntä syytetään myös sukulaistensa ja epärehellisten bisnesten rikastuttamisesta.

Chen kuului niin kutsuttuun "Shanghain liigaan", joka on edellisen presidentin Jiang Zeminin lähipiirin muodostama ryhmittymä ja hän oli eräs suurimmista jäljellä olevista poliittisista uhkaajista Hun valta-aseman suhteen.

Poliittisten asiantuntijoiden mukaan Chenin potkujen myötä Hun valtaa taustalla uhanneen Jiangin sekä tämän liittolaisensa aika on lopullisesti ohi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliittiset vastustajat nurin

Hu aloitti korruption alasajon jo keväällä ja sen vauhti on kiihtynyt kesän aikana. Tuloksena on lukuisia alemman tason virkamiesten sekä bisnesmiesten pidätyksiä Kiinan suurimmissa itärannikon kaupungeissa. Suurin osa kiinnijääneistä näyttää kuuluneen Jiang Zeminin tukijoukkoihin.

- On kyseessä kuka tahansa, kuinka korkeassa asemassa tahansa, jos hän rikkoo puolueen sääntöjä tai kansallista lakia, häntä tullaan rankaisemaan, todettiin maan virallisessa sanomalehdessä Chenin tapauksesta tiedotettaessa.

Virallinen viesti näyttää olevan, että nyt korkeimmallakaan pallilla istuvat eivät ole enää koskemattomia.

Ajankohta näyttää olevan tarkkaan harkittu: korruptioskandaalit osuvat sopivasti ennen ensi vuonna pidettävää, poliittisesti kriittistä Puoluekongressia. Hun oletetaan tuolloin uusivan johtajuutensa ja asettaa tällöin hänelle suosiollisia jäseniä avainasemiin.

Korkeassa puoluevirassa toimineen erottaminen toimii samalla myös Hu Jintaon yrityksenä paikata kansan puoluetta kohtaan tuntemaansa epäluottamusta.

- Kaikki puolueen jäsenet ovat korruptoituneita, näin tavalliset ihmiset ajattelevat, toteaa eräs Shanghaissa asuva kiinalainen toimittaja.

Kuvaava yksityiskohta tuoreimmassa korruptiotapauksessa on se, että kotiarestiin määrätty Chen Liangyu itse patisti vielä kuukausi sitten valtion virkamiehiä mukaan korruption vastaiseen taisteluun ja vaati heitä hoitamaan tehtävänsä rehellisesti.