Uutiset

Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyydelle tiukka valvonta

MAIJA LAPOLA

Bulgaria ja Romania liittyvät Euroopan unioniin ensi vuoden alussa, mutta molemmat saivat komissiolta evästykseksi EU:n historian tiukimmat ehdot. Varsinkin maiden oikeuslaitoksen uudistusten edistymistä seurataan, rahavarojen käyttöä kontrolloidaan ja monien elintarvikkeiden vienti EU:hun kielletään.

EU:n komissio katsoi maiden olevan kuitenkin valmiita jäsenyyteen, ja komission valppaalla seurannalla uskotaan viimeistenkin uudistusten sujuvan. Komissio esitteli raporttinsa tiistaina Euroopan parlamentissa. Puheenvuoroissa kävi selvästi ilmi, että kyseessä arvioitiin olevan poliittinen päätös. Kukaan ei halunnut enää viivästyttää maiden mukaantuloa, koska sen on pelätty viivästyttävän tarpeellisia uudistuksia.

- Bulgarian ja Romanian mukaantulo on historiallinen saavutus: EU:n viidennen laajentumisen loppuun saattaminen, mikä edelleen vahvistaa eurooppalaisen perheen yhdistymistä, kuvaili komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Barroson mukaan viimeinen laajentuminen, kuten aikaisemmatkin, ovat olleet suuri menestys. Huolellisesti hoidettu laajentuminen on kaikille edullinen. Se lisää kasvua, sosiaalista koheesiota ja vahvistaa EU:n asemaa maailmassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puheenjohtaja Barroso tunnusti kuitenkin vaarat ja puutteet. Komissiolla on Barroson mukaan tarpeeksi turvalausekkeita käytettävissään.

Perussopimus valmiiksi

- EU:n säännöt antavat meille kokonaisvaltaisen toimenpiteiden joukon, joka sallii meidän taistella mahdollisia riskejä vastaan uusissa ja nykyisissä jäsenmaissa, ja vastata huoliin, jotka liittyvät elintarvikkeiden turvallisuuteen tai eurooppalaisten veronmaksajien rahojen hoitoon, Barroso vakuutti.

Barroso sanoi haluavansa tuoda esille kantansa EU:n tulevaan laajentumiseen. Tämän laajennuskierroksen jälkeen Barroson mukaan on hoidettava ensin institutionaaliset kysymykset. EU:n nykyinen perustuslaki on rakennettu 27 jäsenmaalle, jollainen EU:sta tulee vuoden vaihteessa.

Jäsenmaat päättivät viime kesänä, että uudesta perustuslaillisesta sopimuksesta olisi saatava ratkaisu aikaan vuoden 2008 aikana.

Laajentumisesta vastaava komissaari Olli Rehn kiitteli tulevia jäsenmaita jo tehdyistä uudistuksista ja varsinkin viime kuukausien aikana tehdystä työstä. Komissio siirsi arviotaan jäsenkelpoisuudesta toukokuusta syyskuuhun, koska katsoi lisäajan tarpeelliseksi.

- Olen luottavainen, että Bulgaria ja Romania rikastuttavat unionia heikentämättä sen toimintaa tai instituutioita. EU:n ja sen kansalaisten edut voidaan varmistaa ja veronmaksajien varat suojata, vakuutti Rehn.

Komissio asettaa mekanismin, jolla seuraa maiden oikeuslaitosten uudistamista, taistelua korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Maiden on esitettävä seuraava raportti edistymisestään jo maaliskuun loppuun mennessä, ja sen jälkeen puolen vuoden välein. Jos uudistukset eivät tyydytä komissiota, se voi ottaa käyttöön turvalausekkeet. Niiden mukaan muiden jäsenmaiden ei tarvitse tunnustaa Bulgarian ja Romanian oikeuslaitosten tuomioita tai pidätysmääräyksiä.

Maataloustukien käyttöä varten komissio on hyväksynyt joukon laillisia määräyksiä, joilla seurataan maksujen oikeellisuutta. Komissio selvästi pelkää, miten uudet maat onnistuvat hoitamaan maatalous- ja rakennetukia. Maataloustuki muodostaa 80 prosenttia Bulgarian ja Romanian maataloustulosta.

Jäsenyyden alkaessa jatketaan sianlihan vientiä EU:hun, koska maissa esiintyy klassista sikakuumetta. Komission raportin mukaan maissa ei ole vielä saatu kuntoon toimenpiteitä, joilla taistellaan hullun lehmän tautia vastaan. Sen vuoksi vientirajoitukset koskevat muitakin elintarvikkeita ja eläinrehuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Komissio tarkastaa myös ennen jäsenyyttä listan muiden elintarviketuotteiden kuten maitotuotteiden nykyiset vientirajoitukset.