Talous

Myös toinen kultaesiintymä
tehotutkintaan Huittisissa

HANNU RINTAKOSKI, STT

Kultakaivoksen avaamista Orivedellä ja Huittisissa valmisteleva Polar Mining on hankkinut Huittista oikeudet myös toiseen kultaesiintymään.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on myynyt australialaisyhtiölle noin 5,8 neliökilometrin suuruisen Ritakallion valtausalueen, joka sijaitsee Loimijoen itäpuolella Palojoen kylässä muutaman kilometrin päässä Jokisivun kultaesiintymästä. Geologian tutkimuskeskuksen aloittamia tutkimuksia alueella jatketaan.

Polar Miningin malminetsintäjohtajan Urpo Kurosen mukaan kyseessä on varhaisen vaiheen etsintäkohde, jonka mahdollisia kultavarantoja ei ole vielä määritelty.

- Syksyllä on tarkoitus tehdä pintakaivauksia ja pieniä kairauksia. Sen jälkeen nähdään, onko jatkotutkimuksiin tarvetta, Kuronen kertoo.

Tutkittava Ritakallion alue on pinta-alaltaan suurempi kuin Jokisivulla tutkittu malmialue, mutta sen malmimäärästä tai malmin kultapitoisuudesta ei ole vielä käsitystä.

Kauppa- ja teollisuusministeriö päätti kaupasta viime talvena järjestetyn tarjouskilpailun perusteella. Polar Mining on australialaisen Dragon Miningin suomalainen tytäryhtiö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Orivesi avautuu ennen Huittista

Tuotantojohtaja Reijo Uusitalo Polar Miningin Vammalan toimipisteestä kertoo, ettei päätöstä Huittisten Jokisivun kaivoksen avaamisesta ole vielä tehty. Sen sijaan Orivedellä jatketaan ensi keväänä pari vuotta sitten keskeytynyttä louhintaa. Kultamalmi kuljetetaan rikastettavaksi Vammalaan, jossa Outokummun nikkelikaivosta varten rakennettu rikastamo odottaa toimintakunnossa.

Orivedellä ja Vammalassa avautuu aliurakoitsijat mukaan lukien kaikkiaan noin sata työpaikkaa.

Myös Huittisten Jokisivulla voisi kaivostoiminta Uusitalon mukaan lupien puolesta alkaa. Sekä ympäristöluvasta että täiden aloittamisluvasta on kuitenkin valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen.

Valittajat ovat olleet huolissaan mm. kaivostoiminnan aiheuttamasta melusta, jätevedestä, pölystä ja raskaasta liikenteestä sekä lähistöllä asuvista liito-oravista.

Jokisivun kahdesta avolouhoksesta on tarkoitus louhia malmia enintään 200 000 kuutiota vuodessa