Talous

Ravintolaruoka
tuskin halpenisi

Jenni Kimpimäki

Ravintola-alan kannalta elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamisella voisi olla jopa haitallinen vaikutus, jos samaan aikaan ei muuteta ravintolapalveluiden järjestelmää.

Ravintolapalveluiden arvonlisävero on Suomessa 22 prosenttia. Jos elintarvikkeiden verotusta kevennettäisiin 17 prosentista 15:een, kasvaisi kuilu elintarvikkeiden ja ravintolapalveluiden verotuksessa entisestään.

- Kun ravintolat kilpailevat suoraan valmisruuan kanssa, niin kilpailuhaitta kasvaisi, arvioi Suomen hotelli- ja ravintolaliitto ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi .

Hän ei kuitenkaan mielellään nosta esille tällaista mahdollisuutta, vaan toivoo että liiton esitys ravintolapalveluita koskevasta järjestelmästä huomioidaan verosta keskustellessa.

SHR:n ehdotuksen mukaan Suomessa tulisi ottaa käyttöön järjestelmä, jossa ravintolapalveluissa syntyy arvonlisäveron alennusta vastaava vaikutus. Ruokaa tarjoaville ravintoloille palautettaisiin työntekijöiden palkoista tilitettävä ennakonpidätys sen suuruisena, että vaikutus olisi sama kuin arvonlisäveron alentamisella.

- Asiaa pitää tarkastella kokonaisuutena. Tällainen järjestelmä asettaisi ravintolapalvelut samaan linjaan elintarviketeollisuuden kanssa, Lappi sanoo.

Järjestelmä olisi tilapäinen; se olisi voimassa siihen saakka, että EU mahdollistaisi veron alentamisen Suomessa samalle tasolle muun elintarvikemyynnin kanssa.

Lapin mukaan ravintolapalveluiden arvonlisäveron kevennys nykyisestä 22 prosentista 17 prosenttiin mahdollistaisi tarjoiluhintojen alentamisen 4,3 prosentilla. Hänen mukaansa tarjoiluhintoja olisi mahdollista laskea peräti 8,4 prosenttia jos arvonlisävero laskisi 22:sta 12 prosenttiin.