Talousliite

Juuret pellossa

Farmoksen edeltäjä Lääke Oy perustettiin 1947. Perustajiin kuului maatalousalan järjestöjä, meijereitä, osuusteurastamoja, lääkäreitä ja apteekkareja. Alkuun hyödynnettiin teurastamojätteitä, joista tehtiin saippuaa. Jauhemainen Toro-astianpesuaine syntyi 1953 ja sen jälkeen useita muita pesuaineita.

Vuonna 1952 hankittiin mm. Sinetti-saippuaa valmistanut Salon Saippua Oy ja 1958 kosmeettisen alan tehdas Barnengen. Samana vuonna otettiin myös käyttöön nimi Farmos. Farmos on tuttu myös alun perin lapsille tarkoitetun Linna-tuotesarjan valmistajana. Sarjan taustavaikuttajana toimi jopa arkkiatri Arvo Ylppö . Linna-shampoon tarina alkoi vuonna 1962 ja menestys jatkuu: se on yhä volyymiltaan markkinajohtaja, jota mm. A.C. Nielsenin mukaan käyttää vakituisesti joka kymmenes suomalainen. Neljä viidestä suomalaisesta on myös jossain elämänsä vaiheessa turvautunut tähän taikashampooseen, joka "pesee ilman kyyneleitä"..

Jo vuonna 1958 alettiin Turun Räntämäen pellolle rakentaa uutta tehdaskokonaisuutta. Suihkukuivausmenetelmä mullisti pesujauhetuotannon ja modernit pyykinpesuaineet, kuten Visko ja Serto syntyivät. Samalla syntyi muita klassikkoja suurtalouksille ja desinfiointiin. Astianpesukoneiden yleistyessä kehitettiin uudentyyppisiä pesuaineita kotiin ja laitoksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ympäristömääräykset kiristyivät 1980-luvulla ja fosfaatittomat pesuaineet syntyivät.

Farmos-Yhtymä sekä Orion-Yhtymä fuusioitiin 1990-1991. Teknokemian valmistus keskitettiin Orion-yhtymässä Noiro-tulosyksikköön, mutta Farmos-nimen käyttöä jatkettiin sk-puolella. 1990-luvun loppupuolella Farmos-nimi laajeni käsittämään kaikki tuoteryhmät.

Nykyään Farmoksen tehtaat muodostavat - edelleen Räntämäessä - kokonaisuuden, johon kuuluvat pesujauhe-, liuos- ja aerosolitehdas. Logistiikkakeskus sijaitsee Raisiossa ohikulkutien varrella.

Yritys kuuluu suomalaisen Capmanin omistamaan Lumene Groupiin, jolla on myös kosmetiikkatehdas Espoon Kauklahdessa. Lumene Groupin liikevaihto oli viime vuonna noin 140 miljoonaa euroa, josta Farmoksen osuus 27 prosenttia. Sekä Lumene että Farmos ovat systemaattisesti viime vuosina kasvattaneet kansainvälisten toimintojen osuutta ja se onkin yli puolet yritysryhmän koko liikevaihdosta.