Talousliite

Pk-yritysten tueksi valmistui valtakunnallinen hanke

TS/Riitta Salmi<br />Ulla-Mari Laine-Kosolan mukaan kotityöpalvelualan yrittäjävalmennuskurssi oli laaja-alainen ja kattava.
TS/Riitta Salmi
Ulla-Mari Laine-Kosolan mukaan kotityöpalvelualan yrittäjävalmennuskurssi oli laaja-alainen ja kattava.

Turun AKK on ollut mukana kehittämässä koulutuspalveluja eli tuotepaketteja muiden Suomessa toimivien aikuiskoulutuskeskuksen kanssa.

- Hankkeen suunnitteluun on osallistunut pk- yrittäjiä eri puolilta maata. Turun aikuiskoulutuskeskuksen kanssa esimerkiksi hoitoalan palvelupaketin suunnittelussa on ollut mukana hoiva-alan yrityksiä Turun seudulta ja pääkaupunkiseudulta. Olemme alueellisesti mukana hankkeessa omalla laatupassi-ideallamme, Turun aikuiskoulutuskeskuksen sosiaali- ja terveysalan vastaava sekä laatupassin osalta projektipäällikkönä toiminut Merja Nolvi kertoo.

Periaatteessa monet KATTAVAn kautta tarjottavat tuotepaketit ovat olleet tarjolla Turun aikuiskoulutuskeskuksessa jo vuosia. Esimerkiksi monia liike-elämään kuuluvia koulutuspaketteja, kuten markkinoinnin suunnittelua, yrittäjävalmennusta ja asiakaspalvelua.

- KATTAVAssa oikeastaan uutta on aikuiskoulutuskeskusten verkostoituminen ja koulutusmahdollisuuksien lisääntyminen. Nyt kaikki liike-elämään liittyvät koulutukset on saatu valtakunnallisen hankkeen alle. Jotkut tuotteet ovat myös laajempia kuin aikaisemmin, Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalveluyksikön johtaja Petteri Orpo toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taitoja yrityksen pyörittämiseen

Uuden hankkeen ainutlaatuisuus perustuu yhtenäiseen valtakunnalliseen sisältöön, yksilölliseen räätälöitävyyteen sekä paikallistasolla tapahtuvaan soveltamiseen. Yrittäjän tehtävänä on valita koulutuspalveluista parhaiten tavoitteisiinsa sopivat osat ja opiskella uusia taitoja.

Yhteistyössä lähimmän aikuiskoulutuskeskuksen kanssa pk-yrittäjä käy läpi joko yksittäisiä aiheita tai suorittaa kokonaisen ammattitutkinnon.

- Kaikkien aikuiskoulutuskeskusten tarjoamista koulutuspaketeista on otettu parhaat palat, jotka on yhdistetty. Mielestäni idea on loistava, sillä nyt tuotteet on standardoitu, Orpo sanoo.

Koska yritysten määrä tulee lähivuosina kasvamaan ja yrittäjät vaihtuvat esimerkiksi sukupolvenvaihdosten myötä, lisääntyy myös kehittämis- ja konsultointipalvelujen kysyntä. Aloittelevilla yrittäjillä on usein vahva oman alan ammattiosaaminen, mutta puutteelliset taidot yrityksen pyörittämisestä. Tähänkin tarpeeseen KATTAVA tarjoaa koulutuspalveluaan.

Valmennuksen kautta yrittäjäksi

Koska hanke on vasta aloittelemassa toimintaansa, konkreettista esimerkkiä tuotepaketin läpi käyneestä yrittäjästä ei vielä löydy. Turun aikuiskoulutuskeskuksen kurssitarjontaan on kuitenkin jo pitkään kuulunut yrittäjävalmennuskoulutusta, joka tulee jatkossakin olemaan yksi tuotepaketeista, pienin muutoksin.

Yrittäjävalmennuskoulutusta on saanut myös Ulla- Mari Laine- Kosola , joka perusti heinäkuussa siivous- ja hoiva-alan palveluja tarjoavan Kotipalvelu Ulpukan.

Laine-Kosola suoritti kevään ja alkukesän aikana 80 tuntia kestäneen, nimenomaan kotityöpalvelualalle suunnatun yrittäjävalmennuskurssin.

- Mielestäni kurssitarjotin oli todella kattava ja monipuolinen. Kävimme läpi muun muassa liikeideaa, rahoitusbudjettia, markkinointia, alaan liittyviä eettisiä periaatteita, tuotetarjontaa, taloustietoa, asiakkaan kohtaamista, vuorovaikutustaitoja sekä yrittäjän sosiaaliturvaan liittyviä asioita.

Laine-Kosolalle ei vielä ole tullut vastaan yhtään sellaista ongelmaa, jota ei koulutuksessa olisi käsitelty.

- Syksyllä on vielä mahdollista saada neljä kertaa konsultointiapua koulutuksessa mukana olleilta opettajilta, mikäli siihen on tarvetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähihoitajaksi opiskellut ja pitkään siivousalalla työskennellyt Laine-Kosola ei pelännyt yrittäjäksi ryhtymistä, sillä suku on pullollaan yrittäjiä. Se oli enemmänkin luontevaa.

- Myös koulutus antoi itsevarmuutta ja oli kannustavaa. Mikäli hiukankin ajattelee yrittäjäksi ryhtymistä, valmennuskoulutus kannattaa käydä, Laine-Kosola suosittelee.

Liisa Aalto