Uutiset

Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyys-
aikataulu ratkeaa ensi viikolla

MARI KAMAJA

Alkavalla viikolla ratkeaa, pääsevätkö Romania ja Bulgaria EU:n jäseniksi ensi vuoden alusta alkaen vai lykätäänkö niiden jäsenyyttä vuodella.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn esittelee komission raportin maiden edistymisestä EU-parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.

Komission raportin arvellaan suosittelevan, että maat pääsevät Euroopan unionin jäseniksi 1. tammikuuta 2007 alkaen alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Bulgariaa ja Romaniaa on moitittu liian hitaista uudistuksista ja tehottomuudesta muun muassa korruption kitkemisessä. Niiden jäsenyyteen saatetaankin liittää joitakin tiukkoja ehtoja.

Ehdoiksi saatetaan asettaa niin sanottuja turvalausekkeita, eli tarvittaessa esimerkiksi maiden EU-tukia voidaan jäädyttää, jos ne eivät suoriudu velvoitteistaan.

Viime kevään raportissa Romania sai moitteita esimerkiksi siitä, ettei se ole onnistunut luomaan virastoa, joka huolehtii maataloustukien jakamisesta.

Virallinen päätös jäsenyydestä tehtäneen joulukuun EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Parlamentin käsittelyyn on tulossa myös hollantilaisen konservatiivimepin Camiel Eurlingsin valmistelema Turkki-mietintö, jota pidetään hyvin kiistanalaisena. EU-parlamentin sosialistit yrittivät lykätä mietinnön käsittelyä, sillä se on erittäin kriittinen Turkkia kohtaan.

Turkin uudistustahtia aivan liian hitaaksi moittivan mietinnön pelätään aiheuttavan diplomaattisia kahnauksia ja vaikeuttavan maan jäsenyysneuvotteluja.

Mietinnössä vaaditaan Turkkia muun muassa normalisoimaan suhteet Kyprokseen ja tunnustamaan armenialaisten kansanmurha.

Molemmat ovat Turkissa erittäin tulenarkoja kysymyksiä.