Uutiset

Irakin sota lisännyt
terrorismiuhkaa

Yhdysvaltain johtama hyökkäys Irakiin on kasvattanut kansainvälisen terrorismin uhkaa ja synnyttänyt uuden sukupolven ääri-islamisteja eri puolilla maailmaa, myöntää amerikkalainen tiedusteluraportti. New York Times -lehti on tutustunut selontekoon haastattelemalla hallituksen virkamiehiä ja asiantuntijoita, jotka ovat lukeneet raportin.

Kansallisen tiedusteluarvion nimellä laadittu salaiseksi julistettu selonteko näyttää kumoavan Valkoisen talon toistamat vakuuttelut siitä, että presidentti George W. Bushin voimankäyttöpolitiikka olisi lisännyt Yhdysvaltain turvallisuutta.

Lehden mukaan selvitystyö päätyy toteamaan, että radikaali islamilainen liike on laajentunut al-Qaidan tapaisista verkostoista pieniin ryhmittymiin. Ne toimivat Osama bin Ladenin innoittamina, mutta ne eivät ole missään suorassa yhteydessä al-Qaidaan.

- Tietojen perusteella tämän raportin pitäisi panna lopullinen piste presidentti Bushin tyhjille väitteille Irakin sodasta, kommentoi senaattori Ted Kennedy selonteon tuloksia. Hänen mukaansa Yhdysvaltain olisi kiireellisesti harkittava uudelleen strategiaansa Irakissa voittaakseen terrorisminvastaisen sodan ja vahvistaakseen oman maan turvallisuutta.

Selonteon laatimiseen on osallistunut kaikkiaan 16 Yhdysvaltain tiedustelupalvelua, jotka toteavat yksituumaisesti, että Irakin sota on lisännyt kansainvälisen terrorismin vaaraa. Selvitystyö aloitettiin jo 2004, mutta työ valmistui vasta tämän vuoden huhtikuussa.

Raportin julkistaminen on lehden mukaan viivästynyt muun muassa siksi, että joukko Yhdysvaltain hallituksen virkamiehiä on ollut tyytymättömiä sen rakenteeseen. Vahvistamattomien tietojen mukaan selonteon ensi versioissa annettiin enemmän tilaa amerikkalaisjoukkojen toimille Guantanamon vankileirillä ja Abu Ghraibin vankilassa Irakissa.