Uutiset

Raportti: Irakin sota on lisännyt terrorismiuhkaa

Washington,
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Yhdysvaltain johtama hyökkäys Irakiin on kasvattanut kansainvälisen terrorismin uhkaa ja synnyttänyt uuden sukupolven ääri-islamisteja eri puolilla maailmaa, myöntää amerikkalainen tiedusteluraportti. New York Times -lehti on tutustunut selontekoon haastattelemalla hallituksen virkamiehiä ja asiantuntijoita, jotka ovat lukeneet raportin.

Kansallisen tiedusteluarvion nimellä laadittu salaiseksi julistettu selonteko näyttäisi kumoavan Valkoisen talon toistamat vakuutukset siitä, että presidentti George W. Bushin voimankäyttöpolitiikka olisi lisännyt Yhdysvaltain turvallisuutta.

Lehden mukaan selvitystyö päätyy toteamaan, että radikaali islamilainen liike on laajentunut al-Qaidan tapaisista verkostoista pieniin ryhmittymiin. Ne toimivat Osama bin Ladenin innoittamina, mutta eivät ole missään suorassa yhteydessä al-Qaidaan.

Selonteon laatimiseen on osallistunut kaikkiaan 16 Yhdysvaltain tiedustelupalvelua, jotka toteavat, että Irakin sota on lisännyt kansainvälisen terrorismin vaaraa. Selvitystyö aloitettiin jo vuonna 2004, mutta työ valmistui vasta tämän vuoden huhtikuussa.