Uutiset

Rymättylän kotiseutumuseon
Pikkutupa paloi myöhään lauantaina

TS/Veikko Wahlroos<br />Palokunta joutui purkamaan Pikkutuvan katon Rymättylän kotiseutumuseossa. Poliisi tutkii palon syttymissyytä. Rakennus oli tyhjänä eikä siellä ole sähköjä.
TS/Veikko Wahlroos
Palokunta joutui purkamaan Pikkutuvan katon Rymättylän kotiseutumuseossa. Poliisi tutkii palon syttymissyytä. Rakennus oli tyhjänä eikä siellä ole sähköjä.

ANNA KUUSELA

Rymättylän kotiseutumuseossa Piimätiellä syttyi tulipalo myöhään lauantai-iltana. Tulipalossa tuhoutui Pikkutuvan kattorakenteita. Poliisi tutkii palon syttymissyytä. Tuhopoltto näyttää todennäköiseltä.

- Rakennuksessa ei ole edes sähköjä. Mystinen juttu, kommentoi päivystävä palomestari Marko Ahtikivi .

Hätäkeskus sai hälytyksen kello 20.57. Paikalle ehtivät ensin Rymättylän VPK:n yksiköt. Apua hälytettiin myös Turusta.

Kun palokunta tuli paikalle, Pikkutupa oli ilmiliekeissä. Tulen leviäminen läheisiin rakennuksiin ja maastoon saatiin estettyä.

Esineitä suojattiin pressuilla, ja suurin osa esineistä saatiin Ahtikiven mukaan pelastettua. Rakennuksen katto piti purkaa. Turun yksikkö jäi koko yöksi huolehtimaan jälkisammutuksesta.

Kunnan omistama museo siirtyi muutama vuosi sitten paikallisen kotiseutuyhdistyksen, Rymättylä-seuran hoidettavaksi.

Tanskassa ollut museonhoitaja Marja Kantonen järkyttyi kuullessaan tulipalosta. Hän piti selvänä, että palo on tahallaan sytytetty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rakennuksen kauppanäyttelyssä oli lainassa rymättyläläisten vanhoja esineitä. Kantonen arvelee, että esineet ovat vahingoittuneet sammutuksessa.

- Tuntuu tosi pahalta näiden yksityisten ihmisten puolesta. He ovat säästäneet näitä esineitä vuosikymmenet.

Kantonen oli maakuntamuseon opintomatkalla, jossa museopalo nousi illan keskusteluaiheeksi. Kantonen aikoo mennä paikalle heti maanantaina maakuntamuseon edustajan kanssa.

Myös Rymättylä-seuran puheenjohtaja Lennart Saari ihmetteli, miten palo on voinut syttyä tyhjillään olleessa museossa, jossa ei ole edes sähköjä.

Kotiseutumuseon päärakennus toimii entisessä Maskulaisten talossa, joka on 1700-luvulta. Palanut rakennus oli vanha sivurakennus.

Museossa esitellään rymättyläläistä talonpoikaisasumista ja nuottakalastusta. Pihapiirissä on muun muassa tuulimylly, luhtirakennus, savusauna ja venevaja vanhoine rymättyläläisveneineen.

Museon syntyyn on vaikuttanut erityisesti rymättyläläinen Kerttu Lähteenmäki .