Dali-väärennysjuttu
kuivahti kasaan
Toissakesäiseen Salvador Dali -näyttelyyn liittyvä rikosepäily on kuivahtanut kasaan. Kihlakunnansyyttäjä Nina Sipilä on päätynyt siihen, ettei Helsingissä pidetystä näyttelystä nosteta yhtään syytettä.
Kaksi vahvimmin rikoksista epäiltyä miestä ovat kuolleet. Muuta kahta epäiltyä vastaan ei löytynyt näyttöä siitä, että he olisivat olleet kovin jykevästi mukana toiminnassa.
- Syytteitä ei nosteta, koska päätekijät ovat kuolleet. Muiden osalta ei ole näyttöä, Sipilä vahvistaa.
Muut epäillyt ovat päätekijänä pidetyn miehen entinen puoliso ja yhtiökumppani. He olivat näyttelyn järjestämisessä mukana muun muassa kehystämässä teoksia. Jutussa kuultiin myös ranskalaista taidekauppiasta, mutta häntä ei ole epäilty rötöksistä.
Dali-näyttely avautui yleisölle Helsingin Wanhassa satamassa toukokuussa 2004. Jo kesäkuussa poliisi takavarikoi näyttelystä satoja väärennetyiksi epäiltyjä teoksia.
Lisää töitä löytyi myöhemmin varastotilasta, jonka uskottiin olleen kehystämö. Suurin osa oli Dalin grafiikoita, mutta mukana oli myös esimerkiksi Picasson ja Warholin väärennettyjä töitä.
Töitä vaaditaan valtiolle
Helsingin käräjäoikeus vangitsi näyttelyn järjestäneen yhtiön johtajan epäiltynä väärennyksistä ja petoksista. Epäilty kiisti syyllisyytensä. Mies pääsi tutkintavankeudesta syksyllä 2004 ja kuoli pian sen jälkeen.
Sipilä aikoo vaatia takavarikoituna olevia tauluja menetettäväksi valtiolle. Takavarikossa on edelleen kymmeniä tauluja, jotka on todettu väärennetyiksi. Dalin teosten aitoutta tutki Espanjassa niihin erikoistunut säätiö.
Takavarikoidut taulut ovat näyttelystä ja pääepäillyn varastosta. Teoksista vain yksi on sellainen, jonka yksityishenkilö oli ehtinyt hankkia itselleen.