Uutiset

Etelässä kesä jatkuu - pohjoisessa
on jo lumipeite

Etelä- ja Keski-Suomessa vallitsee harvinaislaatuinen kesäinen sää; perjantaina saavutettiin uusi ajankohdan päivälämpötilan ennätys, kun Espoossa mitattiin 23,1 asteen lämpötila.

Lämpötila kohosi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Ylistarossa Etelä-Pohjanmaalla reilusti yli 22 asteen. Turussakin elohopea kipusi 20 asteeseen.

Torstaina yli 20,7 asteen lämpötiloja mitattiin Heinolassa, Mäntsälässä ja Helsinki-Vantaalla.

Vastaavaa on tapahtunut syyskuun lopulla viimeksi vuosina 2001, 1989 ja 1982.

Myös yölämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen korkeita, lämpötilat kun ovat vaihdelleet viime öinä 10 ja 13 asteen välillä. Yöllä sää on ollut 8-10 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Syyskuun lopun tyypilliset päivälämpötilat ovat maan etelä- ja länsiosassa 12-13 astetta, maan itäosassa ja Oulun läänissä 9-11 astetta ja Lapin läänissä 6-9 astetta.

Ajankohtaan nähden ennätyksellisiä ovat myös maan etelä- ja pohjoisosien väliset lämpötilaerot: samaan aikaan, kun Etelä-Suomessa on mitattu 20 asteen lämpötiloja, Pohjois-Lapissa elohopea on noussut vain vajaan asteen verran plussan puolelle.

Perjantaina lämpötila Inarin Sevettijärvellä oli vain 1,8 astetta.

Tunturin havaintoasemilla on käyty jopa pakkasen puolella, eli pohjoisen ja etelän lämpötilojen ero on päiväsaikaan ollut harvinaislaatuiset lähes 20 astetta.

Pohjoisilla seuduilla on jo useana päivänä satanut lunta, ja maata peittää nyt 1-5 sentin lumipeite. Lappi sai ensilumensa kaksi-kolme viikkoa tavanomaista aikaisemmin.