Uutiset

Turkulaiset haluavat laivalla Turusta Tallinnaan

TS/Lauri Rotko<br />Turun satamasta puuhataan reittiliikennettä Viroon. Viking Line ja Silja Linen ostanut Tallink suhtautuvat liikennöinnin kannattavuuteen epäillen.
TS/Lauri Rotko
Turun satamasta puuhataan reittiliikennettä Viroon. Viking Line ja Silja Linen ostanut Tallink suhtautuvat liikennöinnin kannattavuuteen epäillen.

JUSSI ORELL

Internet-kyselyyn vastanneet turkulaiset pitävät laivayhteyttä Tallinnaan tärkeämpänä kuin reittiä Tukholmaan. Turun kaupungin järjestämään kyselyyn vastasi kesä-heinäkuun aikana lähes 6 000 ihmistä. Kolmanneksi suosituin kohde laivamatkalle on Latvian pääkaupunki Riika.

Kyselyyn vastanneet näkevät Viron sekä kiinnostavana kohdemaana että läpikulkupaikkana muualle Eurooppaan. Tallinnan lisäksi suoria yhteyksiä toivotaan Viron Saarenmaalle ja Pärnuun.

- Tulos ei yllätä. Viron-matkailu on tällä hetkellä runsasta. Ihmiset haluavat, että Turusta pääsee muuallekin kuin Tukholmaan, toteaa erityisasiantuntija Teija Raninen Turun kaupungin kehittämispalvelukeskuksesta.

Kyselyssä selvitettiin myös matkustuspäätökseen vaikuttavia tekijöitä. Tärkeimmiksi tekijöiksi nousivat määränpää ja siellä olevat palvelut. Itse laivamatkalta odotettiin perinteisiä ostos- ja ruokailumahdollisuuksia. Kyselyyn vastanneet olivat valmiita maksamaan Viroon suuntautuvasta risteilystä noin sata euroa, osa jopa enemmän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tallinnan sijaan Saarenmaalle?

Turun kaupunki neuvottelee parhaillaan neljän varustamon kanssa Viron-liikenteen aloittamisesta. Kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto työstävät selvitystä reittiliikenteen toimintaedellytyksistä.

- Pidän erittäin todennäköisenä, että liikennöinti alkaa viimeistään ensi kesänä, Raninen vakuuttaa.

Kaupunki tavoittelee ympärivuotista liikennöintiä.

- Realistisinta on varmasti aloittaa kesäsesongista. Kaikki kuitenkin riippuu varustamon liiketoimintaideasta.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd) pitää Viron-liikenteen mahdollista alkamista tärkeänä.

- Se on elinkeinopoliittinen hanke, joka piristäisi turismia ja liikennettä.

Turun kaupungin rooli rajoittuisi Ranisen mukaan markkinointiyhteistyöhön varustamon kanssa sekä kuljetuspalvelujen järjestämiseen Turussa.

Raninen ei halua paljastaa varustamoja, joiden kanssa kaupunki neuvottelee.

Virolaisen Narva Line -varustamon on aiemmin julkisuudessa kerrottu suunnittelevan Turun ja Viron Saarenmaan välisen liikennöinnin aloittamista.

Raninen ei kommentoi sitä, mihin Viron kaupungeista Turusta liikennöitäisiin. Hän kuitenkin myöntää, ettei Tallinna ole ainoa vaihtoehto.

- Saarenmaalla on uusi satama ja sinne on Turusta lyhyt matka. Kyse on kuitenkin varustamon asiasta samoin kuin se, millä alustyypillä se liikennöi.

Helsingistä Tallinnaan Turkua nopeammin

Viking Line ja Silja Linen ostanut Tallink eivät innostu laivayhteyden avaamisesta Turun ja Tallinnan välillä.

- Asia on viime vuosien aikana noussut puolentusinaa kertaa esille. Kysyntää reitille ei kuitenkaan ole paljon ja kannattavuus on meille tärkeä asia, toteaa Viking Linen toimitusjohtaja Nils-Erik Eklund.

Turku häviää Helsingille kilpailussa Viron-liikennöinnistä rajallisen matkustajapotentiaalin lisäksi matka-ajan pituudessa.

- Matka Helsingistä Tallinnaan kestää perinteisellä aluksilla kolmisen tuntia ja nopeilla laivoilla puolitoista. Turusta matka kestäisi saariston nopeusrajoitusten vuoksi yhdeksästä kymmeneen tuntia. Nopeatkin alukset joutuisivat ajamaan saaristossa hitaasti, Eklund muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän ei pidä realistisena myöskään vaihtoehtoa, että laivat lähtisivät Turusta ja koukkaisivat matkalla Helsingin kautta.

- Koukkaus vaatisi niin paljon aikaa, ettei kukaan viihtyisi laivalla niin kauan.

Tallinkin toimitusjohtaja Keijo Mehtonen toteaa, että yhtiö keskittyy nyt Ruotsiin suuntautuvan laivaliikenteen kannattavuuden parantamiseen.

- Meillä on vielä paljon purtavaa Silja-kakussa. Valehtelisin, jos kertoisin meidän suunnittelevan uusien reittien avaamista lähiaikoina.