Uutiset

Syyttäjä vaatii kovia rangaistuksia Porvoon tuomiokirkon palosta

Porvoon johtava kihlakunnansyyttäjä Petri Vaaja esittää Porvoon tuomiokirkon katon sytyttäneelle 18-vuotiaalle miehelle seitsemän vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä tuhotyöstä.

Syyttäjän mukaan teko uhkasi ainakin kymmenien Vanhan Porvoon alueella asuvien ihmisten henkeä ja terveyttä. Tuli oli vähällä levitä tuomiokirkosta sitä ympäröiviin asuintaloihin.

- On tärkeää, että näin vakavasta teosta annetaan oikeanlainen viesti, Vaaja totesi.

Vaajan mukaan syytetyn humala ja tulevat kovat korvausvaatimukset eivät ole rangaistusta lieventäviä perusteita.

Kahdelle muulle syytetylle, 18-vuotiaalle naiselle ja 20-vuotiaalle miehelle syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

- Heillä olisi ollut mahdollista vaikuttaa tilanteeseen, mutta he eivät sitä missään vaiheessa tehneet, Vaaja päätteli.

Porvoon käräjäoikeudessa kuultiin keskiviikkona vielä yhtä todistajaa ja loppulausunnot. Tuomio asiassa julistetaan jo torstaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääsyytetyn asianajaja Jouko Pelkonen kummasteli syyttäjän halua toitottaa syytetyn väitettyä kristinuskonvastaisuutta. Syyttäjä Vaaja on pitänyt tuomiokirkon sytyttämisen motiivina vihamielisyyttä kristinuskoa vastaan. Näytöksi syyttäjä esitti syytetyn kiinnostusta Norjan kirkonpolttoihin.

- Päämieheni on hyvin avoimesti kertonut ajatuksistaan ja kritiikistään kristinuskoa kohtaan. Vihateemaa tunkemalla on tuotu esiin ikään kuin haluttu motiivi, jota on helpompi käsitellä, Pelkonen esitti.

"Onnettomien tapahtumien summa"

Pelkonen painotti, että kirkon katon tuikkaaminen tuleen oli spontaani teko, jossa yhdistyivät syytetyn kriittiset ajatukset ja humalatila.

- Tämäkin tapaus oli onnettomien tapahtumien summa kuten suurin osa rikosjutuista, Pelkonen sanoi.

Pelkonen muistutti loppulausunnossaan, miten syytetty oli tovereineen itse käynyt ilmoittautumassa poliisille vielä saman vuorokauden aikana teon jälkeen, mikä pitäisi ottaa huomioon rangaistuksessa.

Puolustuksen loppulausunnoissa ihmeteltiin myös miksei evakuointeihin vanhassakaupungissa ryhdytty, jos kymmenien ihmisten terveys ja henki olivat vaarassa.