Uutiset

EU pohtii lentokentille
tiukempia turvatarkastuksia

Euroopan unioni pohtii lentokenttien turvatarkastusten tehostamista Lontoon äskettäisen terroriuhan seurauksena.

Britannia selvitti Lontoon tilannetta EU-maiden asiantuntijoille Brysselissä keskiviikkona. Asiantuntijat tapaavat uudestaan ensi viikolla.

Britannia kielsi Lontoon uhan seurauksena muun muassa nestemäisten tuotteiden ja kosmetiikan viemisen matkustamoon. Rajoitukset ovat pääosin yhä voimassa. Tämä on aiheuttanut sekaannusta matkustajille, kun eri kentillä on ollut voimassa eri säännöt.

Britannia on peräänkuuluttanut yhtenäisempää vastausta äkillisiin uhkiin. Tällöin kaikille EU:n kentille voitaisiin määrätä samat rajoitukset. Pysyvämpiä kiristyksiä turvatarkastuksissa ei myöskään ole suljettu pois.

Yhtälö on kuitenkin vaikea, sillä turvallisuuden ohella jäsenmaiden pitäisi taata lentoliikenteen sujuvuus. Britanniassa kiristetyt tarkastukset ovat merkinneet matkustajille etenkin pitkiä odotusaikoja.

British Airways neuvoo esimerkiksi matkustajia saapumaan kentälle vähintään 2,5 tuntia ennen lentoa.

EU-lainsäädäntö määrittää yleissäännöt lentokenttien turvatarkastuksille, mutta ei esimerkiksi sitä, mitä matkatavaroita matkustamoon voi ottaa. Tästä päätetään asiantuntijatason ryhmissä. Jäsenmaat voivat kiristää vaatimuksia yksipuolisesti, mikäli turvallisuustilanne sitä vaatii.