Uutiset

Färjsundissa koiraa kävelyttäneiden
havainnot kiinnostavat yhä poliisia

JAMIE NIEMINEN

Maarianhaminassa tasan kolme viikkoa sitten tapahtuneen pankkiryöstön tutkimukset ovat jatkuneet tiiviisti.

- Tutkijat ovat jo viikon käyneet läpi muun muassa valvontakameroiden nauhoja ja työtä on tuhottomasti, kertoo rikosylikonstaapeli Pekka Haverinen.

- Nauhojen katselu vie aikaa, kun tarkkailtavana on tunteja, jopa päiviä. Nauhoja ei myöskään voi pikakelata juuri missään vaiheessa.

- Toista sataa ihmistä on kuulusteltu. Tietoja ja havaintoja tulee koko ajan, mutta samalla on myös tarkistettava, liittyvätkö ne jollakin tavalla juttuun vai ei.

Pekka Haverisen mukaan tutkijoita kiinnostaa edelleen Färjsundissa koiraansa kävelyttäneen pariskunnan mahdolliset havainnot.

Koiran ulkoiluttajat nähtiin samalla rannalla, jossa ryöstäjien ensimmäinen pakoauto, vaalea Audi paloi poroksi.

- Vaikka poliisi on ilmoittanut julkisesti kiinnostuksensa, pariskunta ei ole antanut kuulua itsestään.

Mahdollisesti koiran kävelyttäjät eivät olekaan paikallisia, vaan veneilijöitä, jotka ovat saman tien jatkaneet lomamatkaansa. Tästä syystä saattaa olla, että he eivät ole edes tietoisia siitä, että poliisi on kiinnostunut kuulemaan mitä he havaitsivat rannalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koiran kävelyttäjät olivat rannalla siis ryöstöpäivänä, eli torstaina 10.8.

Pakoauton tuntomerkit hukkaan

Silloin rannalla kävi kääntymässä ruotsalaisten nuorukaisten punainen, vanhan mallinen Mercedes Benz -henkilöauto. Samaan aikaan nähtiin myös rannan suunnasta tuleva tumma farmarimallinen henkilöauto, jonka merkkiä ei ole pystytty varmistamaan. Auton nähtiin ajavan kovaa vauhtia Eckerön suuntaan.

Tulipaloa sammuttamaan tullut paikallisen palokunnan edustaja puhutteli punaisen Mersun ajajaa. Myöhemmin poliisi varmisti Mersussa mukana olleiden henkilöllisyyden sekä sen, että auto ei ollut varastettu. Auto matkustajineen päästettiin menemään.

Myös ryöstön aikaan Maarianhaminassa pyörineestä arvokuljetusautosta tehtiin havainto, jonka mukaan auto poikkesi päätieltä hetkeksi sivutielle. Poliisi ei kommentoi tietoja. Todetaan vain, että arvokuljetusautojen toimintaan kuuluu vaihdella ajoreittejään.

Useiden pakoautojen käyttö antoi ryöstäjille etulyöntiaseman. Esimerkiksi vaalea Audi, jolla ryöstäjät pakenivat pankista, oli ensimmäinen etsinnän kohde, minkä vuoksi sen tuntomerkit ilmoitettiin muun muassa satamiin. Kuitenkin auto paloi samaan aikaan Färjsundissa, noin puolen tunnin kuluttua ryöstöstä.

Ålandsbanken on varmistanut, että samanlaista ryöstöä pankkiin on turha yrittää uudelleen. Pankin pysäköintihalliin johtavien ikkunoiden tilalla on nyt tukevat teräslevyt. Vastaavaa toimenpidettä suositellaan muillekin rahalaitoksille.