Talous

Tutkitaan ennen
kuin tuotetaan

Vuosituhannen vaihteen internethuuma ei villinnyt jäyhiä suomalaisia maanviljelijöitä, mutta nykyinen biohuuma kaataa tilojen väkeä kuin saarnamies Niilo Yli-Vainio konsanaan.

Maailma ei muutu hetkessä ja biopolttoainekuplakin puhkeaa omaan mahdottomuuteensa. Internet-kupla ei kuitenkaan syönyt kaikkia lapsiaan, vaan tällä hetkellä Suomessakin toimii tukku erinomaisesti menestyviä internet-yrityksiä. Sama asia pätee biopolttoaineisiin.

Pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä tekevillä alan toimijoille on edessään hyvä tulevaisuus.

Valitettavasti Suomessa yritetään taas kerran ratkaista maatalouspolitiikan ongelmia energia- ja tiedepolitiikan kustannuksella.

Ylituotannon jalostaminen etanoliksi ei ole sen paremmin taloudellisesti kuin ekologisestikaan kestävä vaihtoehto.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö biopolttoaineita kannattaisi tutkia. Päinvastoin. Biopolttoaineet ovat tulevaisuutta, mutta niiden kehittäminen tulee tehdä juuri tästä lähtökohdasta. Suomessa on järjetöntä uhrata rahoja viljasta etanolia valmistaviin tehtaisiin, sillä etanoliviljalla ei ole tulevaisuudessa mitään mahdollisuutta pärjätä kilpailussa sokeriruokoviinan kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Etanolitehtaiden sijasta rahat pitäisi käyttää biopolttoaineiden tutkimukseen ja tuotekehittelyyn. Olennaista on selvittää mitkä raaka-aineet ja millaiset tuotantoprosessit sopivat nimenomaan Suomeen.

Turku sopisikin erinomaisesti biopolttoainetutkimuksen keskukseksi, sillä alueelle on keskittynyt runsaasti alan akateemista osaamista.

Esimerkiksi Åbo Akademiin prosessikemian osaaminen on aivan maailman huippua. Lisäksi kemian- ja elintarviketeollisuudella on alueella pitkät perinteet.

Biolaaksossa olisi biopolttoaineen mentävä aukko vapaana. Nyt on poliitikkojen aika toimia tai muuten tämäkin juna menee Turun ohi.

PEKKA HAKANEN