Uutiset

Helteinen kesä antoi vauhtia moottoritietyömaalle

TS/Merja Ilpala<br />Lohjan ja Muurlan välillä tarvitaan kymmeniä siltoja. Yksi niistä valmistuu Pernjärvelle.
TS/Merja Ilpala
Lohjan ja Muurlan välillä tarvitaan kymmeniä siltoja. Yksi niistä valmistuu Pernjärvelle.

MERJA ILPALA

Keskeneräinen silta ylittää Pernjärven kapeikon Kruusilan kylän pohjoispuolella Kiikalassa. Kun E18-tie aikanaan valmistuu, ohittavat autoilijat siltaa pitkin kappaleen kauneinta Suomea. Aikaa h-hetkeen on vielä 800 päivää.

Työyhteenliittymä E18:n projektijohtaja Eero Mulari voi kesän jälkeen kehua kutinsa pitäneellä aikataululla.

- Sää on suosinut työmaata, ja massat ovat liikkuneet jopa etuajassa. Maanleikkaukset ja louhinnat ovat massiivisesti käynnissä koko tielinjalla, ja sillanrakennuksessa on vauhti päällä, hän luettelee.

Töitä paiskitaan paitsi vetten yllä, myös maan alla. Lakiamäki on ensimmäinen tunneli, johon saatiin kolmisen viikkoa sitten puhkaistua reikä.

Suomen pisin maantie- tunneli työn alla

Suomen pisimmässä maantietunnelissa Karnaisissa kallioseinämää riittää vielä panostettavaksi ja porattavaksi. Idän suunnasta työ on edennyt 400 metrin verran, lännestä 200 metriä. Kaikkiaan louhittavana on yli kahden kilometrin matka.

Työpäällikkö Hannu Tomperin mukaan tunnelintekijät kohtaavat nykyvauhdilla toisensa ensi kesäkuussa. Hän haluaisi kuitenkin kiristää tahtia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos voisimme tehdä töitä yötä päivää, saisimme louhinnan valmiiksi jo toukokuussa.

Tomperin mukaan luvan saaminen ympäristökeskukselta olisi kaikkien etu.

- Kesämökkiläisiltä ei menisi suotta pilalle toista kesäkautta. Talvella me häiritsemme erämaa-alueella vain hirviä, hän toteaa.

Vesistöjen tila tarkkailussa

Moottoritien rakentaminen vaikuttaa ykköstiellä lähinnä Muurlan ja Lahnajärven välillä, jossa nopeusrajoituksia on paikoitellen laskettu 60-80 kilometriin tunnissa.

- Syvälammella työt ovat vähän aikaa sitten alkaneet ja sinne on tulossa kaistajärjestelyjä, kertoo aluevastaava Kari Partiainen tiehallinnosta.

Esimerkiksi Turun suunnasta tulevan liikenteen ohituskaista on jo poistettu käytöstä.

Syvälammella on ainoa kohta, jossa E18-tie ja ykköstie kulkevat toistensa poikki. Paikalle nousee mittava risteyssilta, jonka pitäisi valmistua vuoden kuluttua.

Kaikkiaan viidenkymmenen kilometrin matkalle rakennetaan 76 siltaa. Niistä vajaa puolet on parhaillaan työn alla.

Kalliotunneleita tarvitaan seitsemän, sillä suunnittelijat haluavat niiden avulla varjella mm. Karnaisten jylhää korpimaisemaa.

Tien lähistöllä olevien vesistöjen tila on tarkassa seurannassa, eikä huolenaiheita ole kesän mittaan ilmennyt.

- Tarkkailu on poikkeuksellisen kattavaa, ja vesinäytteitä käydään ottamassa alvariinsa, kertoo kalastusmestari Seppo Sundström Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristöyhdistyksestä.

Hän käy ottamassa näytteet Pernjärvestä ja Lohjanjärvestä viikoittain, Syvälammesta, Siitoonjärvestä ja Aneriojärvestä kerran kuukaudessa sekä Hormajärvestä tarvittaessa.

Hirvet löysivät Lohjan riistasillan

Lohjan ja Lohjanjärven välinen tieosuus otettiin käyttöön jo viime joulukuussa, mutta viimeistelytyöt ovat yhä käynnissä. Niiden vuoksi autoilijat ovat joutuneet tyytymään normaalia alhaisempiin nopeuksiin, vaikka huristelevatkin moottoritietä.

- Nyt tehdään mm. ajoratamaalauksia, sadevesiviemärin kunnostusta ja kiveyksiä. Lisäksi tiehallinto on teettänyt telematiikkatöitä, jotka ovat näkyneet tienkäyttäjille. Urakka luovutetaan lokakuun loppuun mennessä, kertoo projektipäällikkö Jouko Pentikäinen Skanska Tekrasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lokakuulle jää myös puiden istuttaminen maankuululle riistasillalle. Luvassa on koivuja, haapoja ja pihlajia eläinten iloksi.

-  Riistasillalla on näkyvissä hirvenjälkiä, joten silta täyttää tehtävänsä, vaikka onkin vielä paljas, Pentikäinen toteaa tyytyväisenä.

TS/Merja Ilpala<br />Pasi Laaksoharju ja Mika Perkiö (taustalla) raudoittavat Pernjärven siltaa Kiikalassa.
TS/Merja Ilpala
Pasi Laaksoharju ja Mika Perkiö (taustalla) raudoittavat Pernjärven siltaa Kiikalassa.