Uutiset

Loimaan seutukunnan
terveyskeskuksia
esitetään yhdistettäväksi

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Loimaan seutukunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuutta selvittänyt työryhmä ehdottaa, että Loimaan seudun, Pöytyän ja Härkätien terveydenhuollon kuntayhtymistä muodostetaan yhteistoiminta-alue. Kolmen kuntayhtymän yhdistäminen toisi säästöä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin.

- Työryhmän ohjauksessa syntynyt raportti on pohjustuspuheenvuoro alueen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiselle. Kunnat ja kuntayhtymät ottavat siihen kantaa itsenäisesti, seutuasiamies Pasi Oksanen sanoo.

Seutukunnan 10 kunnasta jo seitsemän on asettunut suuren yhteistoiminta-alueen kannalle. Pöytyän, Auran ja Yläneen lausunnoista tätä kannanottoa ei ole luettavissa.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa terveyskeskuksen vähimmäisasukasmäärä on 20 000. Härkätien kuntayhtymä täyttää sen, mutta Loimaan seutu ja Pöytyä jäävät rajan alle.

- Jos asiaa kysytään terveyskeskuskuntayhtymiltä, yhdistäminen vaikuttaa hyvinkin realistiselta. Kun mennään kuntatasolle, se ei enää ole sitä. Esimerkiksi Lieto joutuu kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä keskustelemaan monista asioista Turun kanssa, ohjaustyöryhmän jäsen, Kosken kunnanjohtaja Aimo Suikkanen sanoo.

Loimaan seudun neljässä kunnassa sosiaali- ja terveydenhoidon menot ovat noin neljä miljoonaa euroa korkeammat kuin vastaavankokoisissa kunnissa keskimäärin. Loimaalla ja Alastarolla ero on suurin 1,3 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoitoon Loimaa käyttää 2,4 miljoonaa euroa ja Alastarokin 0,6 miljoonaa euroa enemmän kuin samankokoiset kunnat keskimäärin.