Talous

Turku havittelemaan biopolttoaineiden tutkimuspotteja

TS/Lennart Holmberg<br />Professori Mikko Hupan mielestä Turussa voitaisiin paketoida monipuolinen tutkimusohjelma, jonka pohjalta biopolttoaineiden tutkimus- ja tuotekehitysrahaa voitaisiin hakea Tekesiltä ja valtion viranomaisilta.
TS/Lennart Holmberg
Professori Mikko Hupan mielestä Turussa voitaisiin paketoida monipuolinen tutkimusohjelma, jonka pohjalta biopolttoaineiden tutkimus- ja tuotekehitysrahaa voitaisiin hakea Tekesiltä ja valtion viranomaisilta.

Jukka Vehmanen

Neste Oil on kiinnostunut lähtemään mukaan, jos Turun seudun elinkeinoelämä ja tutkijat alkavat panostaa yhteistyössä biopolttoaineiden tutkimuksen ja tuotekehitykseen.

- Olisihan se hienoa, jos tällainen kansallinen keihäänkärki saataisiin aikaan, sanoo Neste Oilin komponenteista vastaava toimialajohtaja Kimmo Rahkamo , jonka mukaan Neste kehittelee itsekin kansallista biopolttoaineklusteria.

Åbo Akademin epäorgaanisen kemian professorin Mikko Hupan mielestä Turun kannattaisi aktivoitua, koska seudulla on paljon alan osaamista ja rahaakin on tarjolla.

Valtionvarainministeri Eero Heinäluoma (sd) lupaili Turussa viikonvaihteessa (TS 27.8.) biopolttoaineen tuotekehitykseen valtion tukea. Euroopan investointipankki etsii varapääjohtaja Sauli Niinistön mukaan aktiivisesti eurooppalaisia öljy- ja energiayhtiöitä, joiden tutkimusta- ja tuotekehitystyötä se voisi rahoittaa (HS 21.8.). Myös Euroopan Unioni on käynnistämässä massiivisia biopolttoaineisiin liittyviä tutkimusohjelmia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Turussa voitaisiin paketoida projekti, johon kerättäisiin alan tutkimus- ja kehityshankkeita. Siitä syntyvä tutkimusohjelma voitaisiin sitten esitellä Tekesille ja valtion viranomaisille rahoituksen saamiseksi, Hupa pohtii.

Åbo Akademissa tehdään jo alan huippututkimusta, ja Neste Oilillakin on yliopiston kanssa tutkimusyhteistyötä. Turusta löytyy kolmen korkeakoulun ohella alaan liittyvää yritystoimintaa aina Neste Oilin Naantalin erikoistuotejalostamosta Raisiossa toimivaan, prosessikemiaan perehtyneeseen Cibaan.

Läntisessä Suomessa on vireillä ja menossa lukuisia biopolttoaineen jalostamiseen liittyviä hankkeita, kuten Lännen Tehtaiden etanolitehdas. Erikoisemmasta päästä on uusikaupunkilaisen Rovinan Oy:n keksintö tuottaa biodieseliä kalanperkeistä.

- Mukaan tarvittaisiin myös sellu- ja paperitehdas ja silloin mieleen tulee Raumalla toimiva Metsä-Botnian tehdas, ehdottaa Hupa, joka on mukana Åbo Akademin huippututkimusryhmässä. Se etsii ratkaisuja uuden sukupolven biojalostamon pullonkaulojen ratkaisemiseksi. Tarkoituksena on löytää tehokkaampia keinoja jalostaa puuperäisiä biopolttoaineita, hienokemikaaleja ja erikoismateriaaleja.

Luvassa muutakin kuin etanolia

Hupan mukaan biopolttoaineiden tutkimuksen ja tuotekehityksen haalimiseen Turkuun kannattaa ilman muuta panostaa, koska "kyseessä on megatrendi, josta on saatavissa paljon muutakin irti kuin etanolia."

Hupan mielestä alan toimijoiden pitäisi nyt verkostoitua asian taakse.

- Uskon, että ainakin meidän porukkamme on siitä kiinnostunut.

Neste Oilin Rahkamon mukaan pienessä maassa oleellisinta on luoda alan kansallinen verkosto.

- Hieman liian aikaista on sanoa, kuka tekisi mitä ja missä. Tärkeintä ei nyt ole se, missä huoneissa asioita tehdään, kiteyttää Rahkamo, jonka mukaan Neste on nyt kiinnostunut kaikesta, mitä biopolttoaineisiin liittyen kehitellään.

Hupan mielestä paikallisella tasolla voitaisiin testata ja demonstroida tutkimuksesta syntyviä vaihtoehtoja paikallisissa yrityksissä käytännössä. Rahkamo ei halua ottaa vielä tässä vaiheessa kantaa siihen, soveltuisiko esimerkiksi Naantalin erikoistuotejalostamo tällaiseen tarkoitukseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiedepuisto edistäisi asiaa

Turku Science Parkin toimitusjohtaja Ilkka Kouvonen lupaa tukea biopolttoaineen tutkimuksen saamista Turkuun.

- Trendi on niin vahva, että siitä kannattaa ottaa irti mitä saatavissa on. Ilman muuta asiaa kannattaa tutkia. Otan sen kyllä esille, hän lupaa.

Kouvonen epäilee kuitenkin, että biopolttoaineiden tutkimuksen pitäisi olla sisällä osaamiskeskusohjelmassa, jotta asiassa voitaisiin saada jotain aikaiseksi. Sisäasianministeriön työryhmä on päätymässä 13 osaamiskeskusohjelmaan, kun niitä alunperin oli ehdolla 30. Turku saanee vetovastuun terveydenhuollon alalle suunnatussa bioteknologiassa sekä meritoimialalla.

- Siinä mielessä olemme menestymässä hyvin. Lisäksi Turku on mukana muissakin osaamiskeskusohjelmissa, mutta en tunne niitä riittävän hyvin voidakseni sanoa, sopisivatko biopolttoaineet niiden sisälle.

- Jos biopolttoaineista syntyy jotain osaamiskeskusklustereiden ulkopuolelle, olemme valmiit edistämään asiaa esimerkiksi Tekesin suuntaan. Asiassa pitäisi edetä yhteistyössä alan muiden turkulaisten toimijoiden kanssa, hän tuumii.