Uutiset

Kokoomus ehdottaa vuokratukeatyön perässä muuttaville

ALBERTO CLARAMUNT

Kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo ehdottaa työn perässä muuttaville uutta tukea. Ryhmän kesäkokoukseen valmistellun työvoimapoliittisen kannanoton mukaan työn perässä toiselle paikkakunnalle muuttavalla henkilöllä tulisi olla oikeus vähentää verotuksessa kakkosasuntonsa vuokrakuluja.

- Tarkoituksena on se, että olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet tehdä töitä toisella paikkakunnalla kuin missä perhe asuu, sanoo kannanottoa valmistellut kokoomuksen vammalalainen kansanedustaja Arto Satonen .

Hänen mukaansa tuki estäisi myös vanhojen asuntojen pakkomyynnit. Ne voivat johtaa asumisväljyyden heikkenemiseen, jos vanhan asunnon hinnalla ei saa vastaavanlaista uudelta paikkakunnalta.

Satosen mukaan verovähennysoikeuden tulee olla tuntuva, jotta se oikeasti edistäisi työvoiman liikkuvuutta.

- Kyllä kyse on satasien sijaan pikemminkin tuhansista euroista vuodessa. Näkisin, että vuokrakuluista jopa puolet voisi olla verovähennysoikeuden piirissä, Satonen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä mallilla esimerkiksi yksiöstä, jonka vuokra on 400 euroa kuukaudessa, voisi vähentää verotuksessa 2 400 euron edestä vuokrakuluja vuosittain.

"Muuttoavustus ei tunnu missään"

Kimmokkeen työvoimapoliittiseen kannanottoon kokoomus on saanut valtiovarainministeri Eero Heinäluomalta (sd). Hänen ja työmarkkinajärjestöjen aloitteesta budjettiin tuli muuttoavustus, jolla haluttiin edistää työvoiman liikkuvuutta. Avustuksen saa saneerauksen takia työpaikan menettänyt henkilö, joka muuttaa työn perässä. Harkinnanvaraisen avun enimmäissumma on 700 euroa.

Satonen ei usko, että uudistus tuo kaivattua liikettä työmarkkinoille.

- Ei 700 euron takia muuteta. Jos omakotitalon arvo on Kajaanissa satatuhatta euroa ja kaksinkertainen etelässä, niin ei siinä muuttoavustus missään tunnu.

Hän myös muistuttaa, että muuttoavustus annetaan vain niille, jotka muuttavat pysyvästi toiselle paikkakunnalle. Verovähennysmalli puolestaan voisi nopeuttaa uuden työn vastaanottoa, vaikka uusi työ ei sijaitsisi työssäkäyntialueella. Jo nyt työn ja kodin välillä viikoittain matkustavat voivat vähentää matkakulujaan verotuksessa, jos työ on päätoiminen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä aloittaa kesäkokouksensa tänään Alahärmässä Etelä-Pohjanmaalla.