Uutiset

Yliopistot haluavat yhtenäistää värikkäät sopimuskäytännöt

TS/Jori Liimatainen<br />Keijo Virtanen puhui yritysyhteistyöstä rehtorien kokouksessa.
TS/Jori Liimatainen
Keijo Virtanen puhui yritysyhteistyöstä rehtorien kokouksessa.

TUOMAS RIMPILÄINEN

Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen haluaa yliopistoille yhtenäiset pelisäännöt yksityisten tahojen kanssa tehtävistä sopimuksista. Viime vuosina yleistyneet yhteistyösopimukset yritysmaailman kanssa saattavat sisältää yliopiston kannalta kohtuuttomia ehtoja.

Virtasen mukaan se kuinka tarkkaan sopimusehdot luetaan, vaihtelee yliopistojen välillä. Asiasta Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston kokouksessa tiistaina alustaneelle Virtaselle näytettiin vihreää valoa. Helsingissä kokoontunut rehtorien neuvosto aikoo perustaa työryhmän selvittämään pelisääntöjen yhtenäistämistä.

- Juuri 15 minuuttia sitten päätimme, että tehdään yliopistojen välillä pelisäännöt selviksi. Meidän intresseissämme on tietenkin saada ulkopuolista tutkimusrahoitusta, mutta sääntöjä on noudatettava. Tämän takia sopimusehtoihin on paneuduttava tarkkaan, Virtanen selittää tuoreeltaan.

Sopimusehtojen tarkkaan syynäämiseen on olemassa hyvät perustelut. Turun yliopiston vararehtorin Matti Viljasen mukaan joissakin sopimuksissa taloudellinen riski on yliopiston budjettiin suhteutettuna posketon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Joskus esimerkiksi vahingonkorvausvastuu voi syntyä pelkästään jonkin tuotteen toteutumattoman myynnin perusteella. Edes euromääräistä ylärajaa ei välttämättä määritellä, Viljanen varoittaa.

Asiantuntijoita etsitään

Säädökset ovat samat kaikille yliopistoille jo nyt, mutta ongelmia on tähän mennessä aiheuttanut niiden monimutkaisuus. Virtasen mukaan Turun yliopiston kaltaisessa suuressa yliopistossa osaamista on omasta takaa niin paljon, ettei harmaalle alueelle helposti harhauduta.

Pelisääntöjen yhtenäistämisessä on takana tavoite saada mahdollisimman korkea ammattitaito kaikkien käyttöön. Nyt rehtorien neuvoston työvaliokunnan tehtävänä on löytää työryhmään mahdollisimman hyvät asiantuntijat. Kyseeseen saattaa tulla asiantuntijoita myös Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta tai tutkimuspalveluyksiköstä. Tuoreen päätöksen soveltaminen on vielä auki.