Uutiset

Laitila pohtii vielä yhteistä terveyskeskusta

HEIKKI SANKKILA

Laitilan kaupunginhallitus suhtautuu myönteisesti Laitilan, Pyhärannan ja Uudenkaupungin yhteisen terveyskeskuksen perustamiseen. Sen pitemmälle ei Laitila tässä vaiheessa sitoudu. Hallintomallin pohdinnassa se pitää vielä mukana kaikki vaihtoehdot: kuntayhtymän, isäntäkuntamallin ja liikelaitosmallin.

Pyhäranta ja Uusikaupunki aloittivat perusterveydenhuollon yhteistyöhön pyrkivät neuvottelut joulukuussa 2004. Laitila liittyi neuvotteluihin viime syksynä. Aloitteen teki Pyhäranta tavoitteenaan siirtyä ostamaan perusterveydenhuollonpalvelut Uudeltakaupungilta. Nykyisin Laitilalla ja Pyhärannalla on yhteinen, kuntayhtymäpohjainen terveyskeskus.

Neuvotteluissa oli aluksi kaksi hallintomallia, kuntayhtymä ja isäntäkuntamalli. Isäntäkuntamallin mukaisesti Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta järjestäisi terveyskeskuspalvelut kaikille kolmella kunnalle. Laitilan-Pyhärannan terveyskeskuksen henkilöstö siirtyisi Uudenkaupungin palvelukseen.

Laitila valitsisi Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyslautakuntaan terveydenhuoltoasioista päättämään kaksi jäsentä ja Pyhäranta yhden. Jäsenillä olisi oikeus käsitellä sopimuksen koskemia asioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmantena vaihtoehtona on kuvaan tullut liikelaitosmalli. Sitä johtaisi yhteinen johtokunta, tilaaja-tuottajamalli olisi mahdollinen ja sen taloudenhoito olisi läpinäkyvää. Näitä ominaisuuksia edellytetään kuitenkin muiltakin hallintomalleilta.

Uudenkaupungin kaupunginhallitus päätti maanantaina hyväksyä yhteistyön toteutettavaksi liikelaitosmallin tai isäntäkuntamallin pohjalta niin, että kummassakin tapauksessa Uusikaupunki toimii palvelut järjestävänä kuntana. Pyhärannan kunta hyväksyi kesäkuussa isäntäkuntamallin järjestelyn pohjaksi.

Neuvottelut jatkuvat syyskuussa. Yhteistoiminnan alkamisajankohdaksi asetettiin alun perin 2007 alku. Nyt arvioidaan, että yhteistoiminta voi alkaa 2008 alussa.