Talous

Turun tv-tehtaalla toistaiseksi muutamia ostajaehdokkaita

Jenni Kimpimäki

Kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja Turun tv-tehtaan rakennuksen myynnistä useiden tahojen kanssa. Turun kaupungin kiinteistötoimenjohtaja Jouko Turto pitää todennäköisenä, että Mälikkälässä sijaitsevalle rakennukselle löytyy uusi omistaja tai vuokralainen vuoden loppuun mennessä.

- Kiinnostus tv-tehtaaseen on ollut hyvä, Turto tyytyy toteamaan.

Kaupunki teki kesäkuussa toimeksiantosopimuksen neljän yhtiön kanssa rakennuksen myymisestä tai vuokraamisesta eteenpäin.

Kaikki myyntiä hoitavat yhtiöt ovat kertomansa mukaan käyneet neuvotteluja sekä kotimaisten että ulkomaisten tahojen kanssa. Kiinnostuneiden joukossa on ollut sekä kiinteistösijoittajia että teollisuuden alojen yrityksiä.

Kohde ei ole helppo myytävä

Catella Oy on Turun myyntipäällikön Antti Tunturin mukaan saanut yhden tarjouksen, jonka on tehnyt kotimainen ostajaehdokas.

- Neuvottelut kaupungin kanssa ovat kesken, ja ainakin alkuvaiheessa kaupunki on suhtautunut myönteisesti, hän kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Espoolainen Tateman Oy on toimitusjohtaja Olli Pakkalan mukaan saanut "alustavia tarjouksia". Kiinnostusta ovat osoittaneet mahdolliset käyttäjäostajat ja investoijat.

- On kaupungin asia päättää siitä, mutta loppukäyttäjää käsittääkseni haetaan. Investoijia tarvitaan ehkä tueksi, riippuen rakennuksen kunnosta, Pakkala arvioi.

Helsinkiläisen Comreal Oy:n toimitusjohtaja Arto Autio arvelee, että tarjousasteelle päästään 4-8 viikon sisällä. Myös hänen näkemyksensä on, että rakennuksen päätyminen käyttäjäostajalle on realistinen vaihtoehto.

- Sen verran Suomessa onneksi vielä tuotetaan. Käyttäjäostaja voi muokata rakennuksen suoraan oman liiketoimintansa tarpeisiin, Autio pohtii.

- Kiinteistösijoittajan näkökulmasta rakennus on ongelmallinen, sillä se on iso ja saneerauksen tarpeessa. Hinta ja odotusarvot eivät oikein kohtaa.

Turkulaiselle Tuloskiinteistöt Oy:lle tarjouksia ei ole vielä tehty, mutta toimitusjohtaja Jukka Knaapin mukaan näyttöjä on järjestetty kolmelle kiinnostuneelle taholle. Yksi näistä oli teollisuusyritys, joka kuitenkin totesi tilojen olevan liian isot.

- Kohde ei ole kokonsa vuoksi helpoimmasta päästä, eikä yksittäistä käyttäjää ehkä löydy. Uskomme, että ostaja on sijoittaja, joka vuokraa sen paloina eteenpäin, Knaapi pohtii.

Ylläpitokulut juoksevat

Yhtiöiden kanssa tekemissään toimeksiantosopimuksissa kaupunki määritteli tv-tehtaan rakennuksen hintapyynnöksi seitsemän miljoonaa euroa. Itse se maksoi rakennuksesta reilut neljä miljoonaa.

- Kyllä siitä hintapyynnöstä hiukan alaspäin tullaan, Catellan Antti Tunturi sanoo.

Sopimuksen syntymiseen saakka kaupunki maksaa tyhjillään makaavasta rakennuksesta ylläpitokuluja. Jouko Turto ei halua kertoa, paljonko 24 000 neliön tilojen ylläpidosta kertyy kaupungille kuluja.

- Normaalit ylläpitokulut siellä juoksevat, hän kuittaa.